Hur kan det skilja på olika varför?

Jag har skrivit lite om Simon Sineks gyllene cirkel, där han säger att man skall utgå från ett varför snarare än ett vad när man arbeta med passion som driv kraft, men kan det vara skillnad mellan varför?

Läs gärna mitt inlägg Passionen är ett varför från ledningen, men är det så lätt? Här är tre videor med Simon Sinek som är lite mer fylligt än den video från TED-talk som jag la upp i Varför gör du det du gör?, där han ställer lite frågor i den stil som jag diskuterat med vänner och kollegor. Titta gärna på filmerna och kommentera gärna sedan de frågor jag lagt upp här under.

Det sägs att Apple  lyckas övertyga med sitt varför, men försöker inte många datorföretag göra samma sak, samma varför?

Eller South West airline som hade sina varför  ”cheap, simple, fun”, där andra försökte kopiera det och misslyckades. Enligt Sinek för att det inte var deras övertygelse,eller äkta varför. Hur skall jag vet att jag talar till äkta varför, för visst hör vi ofta en massa varför?

Sedan måste man alltid komma fram till ett ”vad”, för på något sätt måste man tjäna pengar som företagare. Det går inte att enbart se till ett varför.  Hur ser ni på balansen mellan varför, hur och vad?

Jag har många gånger hört att enda drivkraften att äga och driva måste vara vinsten. Vad säger ni om det? Kan man tjäna pengar på att arbeta väldigt hårt för ett varför man tro på, eller blir man bara en ”idealist”?

Jag önskar höra era åsikter, och ber er lämna kommentarer så jag får fundera utifrån era åsikter.


 • Jag har ännu inte tittat på filmerna men vill ändå ge en kommentar på frågan huruvida man kan ha flera ‘varför’.

  Brun Mediaproduktion startades sommaren 2009 och vi sa redan från början att vi skulle ha ett tydligt ‘varför’ att jobba utifrån. Men till skillnad från de allra flesta företag var vårt ‘varför’ inte nödvändigtvis att generera den största möjliga vinsten. Vi bestämde oss därför för en modell som enklast beskrivs som att ha ett primärt och ett sekundärt ‘varför’.

  Vi kände från starten att företaget inte fick ha som enda syfte att generera vinst till ägarna. Tvärtom såg vi att vi hade en skyldighet att ge tillbaka till vårt samhälle, för utan Helsingborg hade Brun inte funnits. Endast då hade vi ett riktigt varför, som vi alla kunde ställa oss bakom.

  Därför har vi, förutom en vision med Brun, även en uttalad MISSION, dvs ett syfte till varför vi finns. Och för att kunna uppfylla denna mission, är det givetvis av nödvändighet att vi även genererar en vinst så att vi har något att bidra med.

  Så för Brun handlar det om att ha två ‘varför’, där den ena möjliggör den andra – en primär och en sekundär. Vi måste primärt generera en vinst så att vi med hjälp av den, sekundärt, kan bidra till det samhälle där vi verkar i.

  Så kan det se ut.

  http://www.brunmedia.se

 • Pingback: Han gjorde det för sin passion för användaren « Sundhults blogg()