Den begagnade iPhone 4

Ett par veckor med iOS

Som ni alla vet har jag kört Android-telefon och pratat väl om det. Jag bestämde mig för att testa en begagnad iPhone för att se hur iOS fungerar på en telefon. Det här är mina slutsatser efter ett par veckors anvädning.

Den begagnade iPhone 4Jag har varit väldigt nöjd med min Google Nexus One, men den börjar bli gammal och inte minst internminnet har begränsat användningen. När sedan bottenkontakten fick sig en smäll vilket gjorde laddningen instabil bestämde jag mig för att skaffa en begagnad iOS telefon (iPhone 4) för att testa. Jag har under hösten skaffat både en MacBook Air, AppleTV och en iPad. Jag har gillat ”ekosystemet” kring produkterna, och vill se hur en iPhone passar in.

Nu har jag kanske inte anpassat telefonen tillräckligt, och tar gärna emot tips i kommentarerna hur mitt användande skall bli ännu bättre.

Vad saknar jag?

Det finns ett par saker jag verkligen saknar. Framför allt är det SwiftKey, en tangentbords app som gör att man skriver grymt mycket fortare på telefonen. Den lär sig ditt sätt att utrycka dig och föreslår två ord du högst troligen vill ha som nästa i din mening. Den klarar att blanda flera språk, så det är inga problem att blanda svenska och engelska uttryck.

Snälla, snälla ge mig SwiftKey i iOS!

Sharing is caring

En annan sak som jag saknar är lättheten att dela. Nästan över allt går det lätt att dela länkar, sidor adresser etc på ett lätt sätt till ett mycket stort antal applikationer. I iOS verkar det bara gå att e-posta, Twittra och kopiera men inte mycket mer. I Androiden fanns Evernote och alla andra applikationer direkt på delningsmenyn.

Meny- och tillbakaknappen

Faktum är att att jag gillar de två extra knapparna som Androidtelefonerna är bestyckade med, för visst är det ofta så at en app måste visa en tillbakaknapp i gränssnittet, och då passar den fint jämte hemknappen. Dessutom är då tillbakaknappen på samma ställe i alla appar. Menyknappen är bra för att öppna extra inställningar, som delning, uppdatering och inställningar.

Widgets och appar

Ibland tycker jag det är lite jobbigt att få en snabb överblick på det sätt som widgets ger mig. Där kunde jag snabbt få översikt i kalendern med Jorte-widget och exempelvis Snowstorm för att få översikt på kommande väder (som är av vikt för en månskensbonde). Annars har jag inte direkt saknat några appar så där på rak arm. Det är klart att integrationen med Googles tjänster är grym i Android, och jag använder flera av dem.

Vad är bra då?

Det finns mycket bra med iPhone också. Android kommer i nya bättre versioner i en rasande takt, i alla fall på utvecklingsavdelningarna. Det verkar fruktansvärt svårt att få ut nya versioner till alla telefoner som används där ute. Tycker det är imponerande att alla gamla iPhones också få tillgång till nyare versioner av operativsystemet.

Ekosystemet är bra. Lite häftigt att lätt kunna köra Keynote direkt från telefonen. Antingen hela presentationen, eller som fjärrkontroll till datorn.

En annan sak som är positiv är antalet tillbehör. Det finns hur mycket som helst, och många ger möjlighet att använda telefonen som ett nav för musiklyssnade, TV-tittande och annat. Jag väntar på de sista delarna för att skapa en liten livevideo-enhet för min telefon.

Ännu socialare

Den app som enskilt överraskat mig mest är Instagram, som var mer social än jag trodde. Det är som en typ av bilddagbok där man kan dela bilder från vardagen till sina följare. Nu är denna app på gång till Android också, och har ni möjlighet att använda den så gör det!

Här är en bra video som visar det mesta av appen.

Sedan då?

Nu skall jag köra iPhone tills deras nästa modell kommer ut. Då skall jag bestämma mig om jag skall skaffa en ny Android eller iPhone. Givet är absolut inte givet, för det finns fördelar och nackdelar med båda. Android är ett oförtjänt dåligt rykte att vara svårt att använda, men det lider ju att man inte får ut de nyare och mer användarvänliga versionerna.

Sedan har som sagt var iPhone bättre och fler tillbehör som gör den mer användbar på olika sätt.

Så vi får se vad det blir då nästa telefon från Apple släpps.