Fler fotograferingsmöjligheter med iPhone med Olloclip

När jag var i Halmstad här om dagen så tog jag en tur förbi MH Store i Halmstad och plockade upp ett Olloclip objektivset till min iPhone 5. Ett set bestående av  ett vidvinkelobjektiv, ett fisheye-objektiv och ett makroobjektiv. Här är några exempelbilder som jag tagit med mina Olloclip-objektiv.

 

Fotografi taget med iPhone 5 och Olloclip makroobjektiv
Fotografi taget med iPhone 5 och Olloclip makroobjektiv
Olloclip på min iPhone 5
Olloclip på min iPhone 5

Jag har gått och sneglat många gånger på Olloclips objektiv, men har tyckt att de kostar lite för mycket. Nu kunde jag inte hålla mig längre utan bytte mina 695 kronor mot setet med tre objektiv i ett. Obektivet finns anpassat för iPhone 4/4S och ett annat för iPhone 5, som bara sätts över ena hörnet på mobiltelefonen. En fisheye lins på ena sidan, och andra sidan är det ett vidvinkelobjektiv. Skruvar man loss vidvinkellinsen får man makroobjektivet.

Bild tagen med Olloclip makroobjektiv. Ljus, färgmättnad och kontrast är justerad i bilden
Bild tagen med Olloclip makroobjektiv. Ljus, färgmättnad och kontrast är justerad i bilden

Makrobjektivet syntes direkt

Det objektiv som ökade möjligheterna direkt var makroobjektivet. Fast en klurighet är att man skall vara 12-15mm från motivet. Lite krångel med ljuset när man kommer så när, och så måste motivet också vara stilla. När vinden blåser och blommor och bär vajar eller energifulla insekter hela tiden vill vidare är det lite pyssel att få till bra bilder. Klicka gärna på bilderna för att se större versioner.

Fisheyeobjektivet ger effekter

Bilden tagen med Olloclip fisheyeobjektiv
Bilden tagen med Olloclip fisheyeobjektiv

Fisheyeobjektivet får med väldigt mycket även när man tar kort på nära håll. Dock ger det också böjd vy, men den effekten gå att använda till fördel. Gäller bara att tänka kreativt och laborera med det.

Olloclip har en iPhone app som kan kompensera en del för de böjda vyerna. Se exempelbilderna nedan.

Vidvinkel lurig att använda

Vid vinkelobjektivet är kanske den som är lurigast att använda. Vad blir skillnaden mellan att ta ett par steg bakåt och använda vidvinkel? Det skall vara bland annat att föremål i förgrunden blir mer framträdande.

Jag har använt Pro Camera

Jag skrev för ett tag sedan lite om appar jag använt för fotografering i inlägget Vad skall jag för fotoapp i min iPhone. Sedan dess har jag mer eller mindre helt gått över till att fotografera med Pro Camera och när jag redigerar bilder gör jag det med Snapseed, Handy Photo och ProLab studio som ligger i Pro Camera. Ibland blir det justeringar i Instagram, och collage och ramar i Diptic.

Mer från Olloclip

Olloclip har mer spännande objektiv på gång. Nästa produktlansering blir en kombination av ett teleobjektiv med x2 optisk zoom och cirkulär polariserad lins som tar bort en del reflektioner när man fotograferar genom vatten eller fönster. Är redan sugen på att skaffa det till lilla minifotoväskan. Där allt får plats i fickan. Jo, jag vet det är inte som en DSLR eller en mycket bra kompaktkamera, men det är kul och man får vara kreativ. Det väger upp.

Exempelbilder på med olika objektiv

Kort taget med bara iPhone 5
Kort taget med bara iPhone 5
Kort taget med Olloclip vidvinkelobjektiv
Kort taget med Olloclip vidvinkelobjektiv
Bild tagen med Olloclip fisheyeobjektiv
Bild tagen med Olloclip fisheyeobjektiv
Kort taget med Olloclip vindvinkel och kompenserat i Olloclips iPhone App
Kort taget med Olloclip vindvinkel och kompenserat i Olloclips iPhone App
Olloclip fisheyeobjektiv och kompenserad med Olloclips iPhone App
Olloclip fisheyeobjektiv och kompenserad med Olloclips iPhone App
Utan Olloclip
Utan Olloclip
Olloclip vindvinkelobjektiv
Olloclip vindvinkelobjektiv
Olloclip fisheyeobjektiv
Olloclip fisheyeobjektiv