Så här rensade jag min telefon (iOS8)

Lagringsutrymme iOS8Min telefon har krånglat en del de senaste och ibland startat om omotiverat (enligt mig). I natt insåg jag att minnet var fullt. Och ändå visste jag att jag raderat flera tusen bilder nyligen. Hur är det möjligt?

Jag har en iPhone 5 med iOS8 (8.1.3) installerat. Nyligen så visste jag att jag kanske skulle filma en del med min telefon, och därför raderade jag flera tusen bilder för att frigöra minne för att lagra video på. I natt upptäckte jag att lagringsutrymmet var fullt i telefonen trots allt. Märkligt med tanke på alla bilder/video-klipp jag raderat.

Du hittar hur mycket ledigt utrymme du har på din iPhone genom att gå till Inställningar därefter Allmänt och sedan trycker du Användning. In natt hade jag bara några 100 MB ledigt när telefonen höll på med något.  Efter om start och appar avstängda låg det kanske på någon gigabyte. Inte mycket att leka med när för apparna i telefonen, vilket nog orsakat att telefonen känts seg emellanåt och att den startat om då och då.

Två saker tog mycket utrymme

Två saker hjälpte mig att få mer utrymme. Dels att i Bilder radera Senast raderade bilder och dessutom se till att radera temporära filer som operativsystemet inte alltid klarar att hantera.

Radera bilder permanent

Bilderna jag raderat manuellt (inte via raderat efter import) i telefonen fanns alltså kvar där.

För att bli av med dessa bilder genast (de raderas automatiskt efter en viss tid) så går du in i appen Bilder och längst ned till vänster trycker Album. Där hittar du Senaste raderade. Välj Ändra uppe till höger och sedan Radera alla längst ned. Eftersom jag hade många tusentals bilder och lite utrymme fick jag först manuellt välja några och radera innan det fungerade med att använda Radera alla.

PhoneExpander tog bort temporära filer i iPhone

Körde också en app på min Macbook som heter PhoneExpander. Den finns inte i AppStore, och något du kör på egen risk. De appar som finns i AppStore görs det en viss kontroll på, vilket gör dem säkrare än att ladda ner en app var som helst på nätet. Jag litade på appen och installerade den.

Den hittade ett par gigabyte temporära filer på min telefon. Programmet kan också hjälpa till med appar och bilder, och där skiljer det sig inte så mycket från iTunes. Det är möjligheten att få koll på temporära filer som gjorde den mycket användbar.

Från full till halvfull

Genom att radera alla senast raderade fotografier, ta bort temporära filer och städa lite bland de installerade apparna gick med telefon från att ha fullt lagringsutrymme till att mer eller mindre vara halvfull. Inte fel med mer utrymme att skapa nytt innehåll på.