Vad skall jag fokusera på för att lyckas?

Måltavla i köketNu sitter den där på väggen.  

Jag var och lyssnade på Kjell Enhager igen i förra veckan, och jag känner att jag behöver påminnas om att fokusera på vad jag själv kan påverka.

Jag behöver också tänka mer på varför jag gör saker snarare än vad och hur. 

Det är därför de där två måltavlorna nu hänger där på köksväggen. De två måltavlorna med budskap som jag känner att jag behöver påminnas om.

Fast vad betyder det egentligen?

Påverka det jag kan påverka – Byron Katie

My business - Katie Byron

Den översta måltavlan beskriver vad jag skall fokusera på utifrån vad jag kan påverka. Byron Katies modell presenterades för mig av Kjell Enhager.

Måltavlan har tre fält. Det jag har kontroll över är mittpunkten, och det kallar Byrons ”My business”. Nästa fält är det som någon annan har kontroll över, vilket hon kallar ”Your business”.  Det yttersta är det som vi inte alls har någon kontroll över, som väder och vind exempelvis. Det fältet kallar hon ”God’s business”.

Jag ger mig inte i att förklara de olika begreppen, utan det är bättre att du lyssnar till Kjell som ger riktigt bra exempel på det i sin podcast. Bara klicka igång ljudfilen nedan.

http://hwcdn.libsyn.com/p/4/f/3/4f3d80ab0bcdc83a/KjellesPodAvsn5.mp3?c_id=7719962&expiration=1461598888&hwt=57f8ac5695daa85314568aa18fc734b7

Varför gör jag det jag gör?
Why - Simon Sinek

 

Den andra måltavlan utgår från Simon Sineks gyllene cirkel. Han menar att de flesta av oss utgår från vad vi gör, och hur vi skall göra det istället för varför vi egentligen gör det vi gör. Jag har skrivit lite om detta i ett tidigare inlägg här på bloggen. Det handlar om hur vi skall få saker gjorda, att det skall kännas bra i magen och att vi gör skillnad.

Fast jag låter Simon själv beskriva sina teorier med en video från TED.

Vill du ha måltavlan på din vägg?

Om du vill ha samma måltavla hemma på din vägg kan du ladda ner bilden som jag har ritat.

Inspiration från Byron - Sinek