Belkin Thunderbolt2 Express dock HD - Blackmagic UltraStudio Mini Recorder

Anslut fler Thunderbolt-prylar till din MacBook

Jag pysslar en del med video som ni vet. För att det skall gå lätt och smidigt och kunna vara flexibel för lösa olika sändningssituationer och tekniska problem som kan uppstå. Då gäller det att labbs och testa vad som kan fungera. 

Mitt problem denna gång var det begränsade antalet Thunderbolt-portar på en MacBook. Lösningen kan heta Belkin Thunderbolt 2 Express Dock HD.

Vad är Thunderbolt?

MacBook Thunderbolt portsThunderbolt är en port-typ som vi nästan bara ser på Apples datorer, och är en produkt från Intel. För den mer teknikintresserade kan det vara intressant att veta att bussen kan ses som en kombination av PCI-Express och DisplayPort (extern skärm). Tanken är att kunna ansluta enheter som kräver höga hastigheter. Från början var det tänkt som en optisk anslutning, men det var billigare med koppar, och dessutom behövdes koppar för att kunna använda kabeln för att spänningssätta enheter.

Thunderbolt och Thunderbolt 2

Idag har Apples datorer Thunderbolt 2. Den klarar av att överföra 20 Gbit/s. Visst låter det snabbt?

I jämförelse kan sägas att första Thunderbolt har en hastighet på 10 Gbit/s, vilket betyder att du kan köra två Thunderbolt 1 bussar i en Thunderbolt 2.

Det går att ansluta sex Thunderbolt enheter i en kedja (daisy chain) till en port. Tyvärr är det väldigt många tillverkare som inte ser till att deras prylar ger den möjligheten.

Den nya SS-USB3, den nya snabba USB-porten, har en hastighet på 5 Gbit/s, och den äldre USB2 480 Mbit/s för att jämföra med annat.

Vad var det för problem jag hade?

Om jag vill ansluta två videokameror till en MacBook finns det två Thunderbolt 2 anslutningar att använda. Problemet är nu att det på en MacBook inte finns en Ehternetanslutning, och det är något jag helst vill ha om jag skall strömma video på nätet. Det finns adaptrar att ansluta till Thunderbolt, men de portarna var ju redan upptagna för att ta in video.

Är Belkin Thunderbolt 2 Express Dock lösningen?

De finns få hubbar och liknande för Thunderbolt på marknaden, och Thunderbolt-enheter är ganska dyra. Belkin har en enhet som är tänkt att fungera som docka för en bärbar dator.

Den prylen har möjlighet att kedjekoppla via en Thunderbolt-anslutning. Eftersom det är en docka har den flera av de anslutningar jag vill ha. Den har en HDMI-utgång för extern skärm, ljud in/ut, Ehternetanslutning,

Belkin Thunderbolt2 Express dock HD - Blackmagic UltraStudio Mini RecorderFrågan är om enheten klarar av att fixa video in, från en Blackmagic UltraStudion Mini Recorder, och samtidigt fixa framförallt Ethernet anslutningen.  För mig är det bonus att kunna köra en extern skärm och kanske använda USB3-anslutningarna till något.

Jag har gjort ett litet test, och det lilla testet fungerade för mig. Jag skall göra ett större test senare när jag har två Mini Recorder, där jag tänkt att ansluta den till den andra Thunderbolt-porten på en MacBook.

Jag får komplettera inlägget när jag gjort en ordentlig test.

Kanske är det så att du blir nyfiken att ha en sådan här docka på ditt kontor. Tänk att bara ansluta en kabel till din dator och få tillgång till många höghastighetsenheter på din arbetsplats.