Jonas Gardell på Näringslivsdagen i Falkenberg

Direktsänd video från Näringslivsdagen 2015 i Falkenberg

Jonas Gardell på Näringslivsdagen i FalkenbergUnder Näringslivsdagen 2015 som Näringslivet Falkenberg arrangerade så ansvarade jag för att få ut en videoström som gick att följa på Falkenbergs kommuns webbsidaHallands Nyheters webb och Näringslivet Falkenbergs sida.

Biljetterna till Näringslivsdagen gick åt som smör i solsken, och det var slutsålt trots att extrabiljetter släpptes. Jag tycker det är fantastiskt bra att Näringslivet Falkenberg såg till att det hela direktsändes på nätet så att ännu fler kunde ta del av dagen. Visserligen får de som följer evenemanget via webben inte del av allt  som händer i pausen, smaka den lokalproducerade maten eller känna stämningen som råder i lokalen. Men som jag ser det är det ett riktigt bra skyltfönster för ett evenemang att låta det webbsändas.

Finns sedan videoströmmen kvar på nätet som ett arkiv kan den tas upp och användas efteråt, så att evenemanget lever mer än just bara den dagen.

Jag har skrivit en sammanfattning om Näringslivsdagen i Falkenberg 2015, där du också hittar länkar till videoarkivet.

Samarbete med Mattias Skoog

Förra året skötte webbstrategen Mattias Skoog (@therealskoog) webbsändningen. Mattias har sett till att Falkenbergs kommun har ett litet sändningskits, vilket stod till mitt förfogande. Det kompletterades med några prylar från mig, och byggdes sedan ihop med konferensens bildkällor och ljud.

Vad hade jag för källor?

Kamera för närbilder

Belkin Thunderbolt2 Express dock HD - Blackmagic UltraStudio Mini RecorderInne i konferenslokalen fanns det en storbildsskärm som visade närbild på det som hände på scen. Den kameran sköttes av Rikard Holmström (@TrixsterSE) från Trixster. Kameran anslöts till sändningsdatorn via en SDI-ingång på min Blackmagic UltraStudio Mini Recorder. SDI-signalen är en okomprimerad videosignal, och kan skickas via långa kablar. I det här fallet satt Rikard på ett podie långt bak i lokalen, medan jag satt jämte scenen. Signalen splittades för att fungera som källa till både en bildskärm i lokalen och till sändningsdatorn.

Tyvärr var podiet som Rikard satt på lite rangligt, vilket fick lite skakiga bilder till följd. Nästa år får de nog försöka hitta en bättre lösning  för det.

Presentationsbilder

Bilder från PowerPoint och Keynote tog vi in i sändningsdatorn via en Blackmagic Intensity Extreme via HDMI-ingången. Det skulle även gått att använda DesktopPresenter på de datorer som kör presentationerna, dock är den här lösningen bättre för då får jag den signal som visas inne i lokalen utan att behöva tänka på vilken dator som används för tillfället.

Webbkamera på publiken

Det är väldigt skönt att ha en helbild på scenen, men på det stället jag satt, och den utrustning jag hade tillgänglig för dagen så gick det inte att lösa (det fixar jag till nästa gång), så fick det bli en webbkamera. Jag var inte helt nöjd med bilden. Den sändningsdator jag använde hade tyvärr inte iGlasses installerat. En liten mjukvara som gör att du får full kontroll på alla inställningar från webbkameran. Det gjorde att färgtonen och ljuset blev underligt, speciellt i jämförelse med Rikards kamera.

Ljud via ett litet externt ljudkort

Ljudkortet är en liten USB-enhet benämnd iMic, med line-ingång. Där fick jag en bra ljudsignal från både föreläsare och publikljud via HireSound, som skötte ljudproduktionen i lokalen.

Grafik via Wirecast

Själva sändningen gjordes med Wirecast Pro, och i den byggdes också grafiken (namnskyltar) och olika bilder (bild-i-bild med kamera och presentationsbilder etc). Själva sändningen gjordes via Bambuser-kanalen som Falkenbergs kommun har.

Nätverksanslutning via Belkin Express Dock

MacBook Thunderbolt portsEftersom vi använde två Thunderbolt-enheter fanns inga lediga portar för nätverksanslutningen. Nu fick min Belkin Thunderbolt 2 Express Dock som jag skrev om i ett tidigare inlägg bevisa färg. Den fungerade precis så som jag förväntade mig, och enligt Bredbandskollen hade vi en hastighet på ca 600 Mbit/s.

Dockan har en Ethernet-port, vilket jag vill ha när jag strömmar video. Det hade gått att köra via WiFi, men jag vågar inte riktigt lita på det och vill ha ett trådar nätverk. Datorn har ingen anslutning för Ethernet, men genom att ansluta dockan via Thunderbolt får jag det. poängen med dockan är att den har en Thunderbolt port också, till vilken jag kan ansluta ett av videokorten, i det här fallet UltraStudion Mini Recorder.

Full utrustning för sändningen

Denna gången använde jag det paket som Mattias hade satt ihop som grund och utökade med en del av mina prylar, även om jag själv hade haft komplett utrustning för att göra en en sändning som denna.

Det är fantastiskt kul att få se till att kunskap når ut till fler genom en sådan här webbsändning, och jag ser redan nu fram mot nästa livesändningsuppdrag.