Type 2 kontakt för elbil förklarad

Din laddkabel pratar med laddstolpen

Du som har en elbil, visste du att din laddkabel pratar med laddstolpen/laddboxen? Alltså själva kabeln, inte bilen. Varför? Jo, för att den skall tala om för laddstolpen vad den tål.

Det laddstolpen vill veta är hur mycket ström som din laddkabel tål, och det beror på kontaktdonen och kabelarean för sladden du kopplar in. Går det för hög ström i kabeln blir den varm och kan i värsta fall orsaka eldsvåda.

Ett motstånd gör jobbet

FType 2 kontakt för elbil förklaradaktum är att det här är löst på ett väldigt lätt sätt. I kontakten sitter det ett motstånd mellan Proximity Pilot, PP och jord, PE (Protection Earth). Beroende på vad det är för kabelarea anpassas motståndet. Laddstolpen känner av storleken på motståndet, och får på så sätt reda på hur mycket ström som kabeln tål.

PP ger också en indikation på att kabeln är ansluten till bilen och på en laddstolpe/laddbox berättar den vilken strömstyrka kabeln tål. Om du tittar in i kontakten på din kabel ser du att stiften är kortare än L1, L2, L3, och N. Det gör att PP/CP stiften kommer dras ut först, och när bil/stolpe känner av det kommer den blixtsnabbt slå av spänningen på de andra stiften. Eftersom bilen laddas med hög effekt finns det annars risken att det blir farliga ljusbågar när kontakten dras ut.

Du kan kolla din kabel

Har du en kabel kan du själv kontrollera vad den säger att den klarar av. Se till att din kabel inte är ansluten i någon ände. Ta en multimeter och ställ in för att mäta resistans (Ω) och se vad ditt instrument visar när du mäter mellan PP och PE (se bilden ovan).

Resistans PP-PE Tål ström Kabelarea
Inget motstånd (oändligt motstånd) 6 A 0,75 mm2
1500 Ω 13 A 1,5 mm2
680 Ω 20 A 2,5 mm2
220 Ω 32 A 6 mm2
100 Ω 63 A 16 mm2
< 100 Ω 80 A 25 mm2