Type 2 kontakt för elbil förklarad

Din laddkabel pratar med laddstolpen

Du som har en elbil, visste du att din laddkabel pratar med laddstolpen/laddboxen? Alltså själva kabeln, inte bilen. Varför? Jo, för att den skall tala om för laddstolpen vad den tål.

Det laddstolpen vill veta är hur mycket ström som din laddkabel tål, och det beror på kontaktdonen och kabelarean för sladden du kopplar in. Går det för hög ström i kabeln blir den varm och kan i värsta fall orsaka eldsvåda.

Ett motstånd gör jobbet

FType 2 kontakt för elbil förklaradaktum är att det här är löst på ett väldigt lätt sätt. I kontakten sitter det ett motstånd mellan Proximity Pilot, PP och jord, PE (Protection Earth). Beroende på vad det är för kabelarea anpassas motståndet. Laddstolpen känner av storleken på motståndet, och får på så sätt reda på hur mycket ström som kabeln tål.

PP ger också en indikation på att kabeln är ansluten till bilen och på en laddstolpe/laddbox berättar den vilken strömstyrka kabeln tål. Om du tittar in i kontakten på din kabel ser du att stiften är kortare än L1, L2, L3, och N. Det gör att PP/CP stiften kommer dras ut först, och när bil/stolpe känner av det kommer den blixtsnabbt slå av spänningen på de andra stiften. Eftersom bilen laddas med hög effekt finns det annars risken att det blir farliga ljusbågar när kontakten dras ut.

Du kan kolla din kabel

Har du en kabel kan du själv kontrollera vad den säger att den klarar av. Se till att din kabel inte är ansluten i någon ände. Ta en multimeter och ställ in för att mäta resistans (Ω) och se vad ditt instrument visar när du mäter mellan PP och PE (se bilden ovan).

Resistans PP-PE Tål ström Kabelarea
Inget motstånd (oändligt motstånd) 6 A 0,75 mm2
1500 Ω 13 A 1,5 mm2
680 Ω 20 A 2,5 mm2
220 Ω 32 A 6 mm2
100 Ω 63 A 16 mm2
< 100 Ω 80 A 25 mm2

 


 • Anders Gustafsson

  Hej och tack för den enda vettiga sida som går på djupet i laddkablarnas mysterier.
  Några funderingar.
  Kan man ladda elbil/laddhybrid från ett 400V 16A 3-fas uttag? Vad krävs? Bilen har typ 2 kontakt.
  Varför ligger motståndet till PE (skyddsjord). Det betyder ju att PE kommer att leda en om än liten ström. Finns risk att jordfelsbrytaren löser? Varför används inte N som nollreferens, har ju samma potential som PE men får vara strömförande? Hur stor spänning ligger över motståndet?
  När kabeln dras ur bilen och PP tappar kontakt, är det laddstolpen som slutar ge ström eller bilen som slutar ta emot? Sitter motståndet i kontakten känner ju laddstolpen av det även när det är lossat ur bilen. Så det borde vara bilen som stänger av, inte stolpen.
  // Anders
  Ps. Har jobbat med El och elektronik i 40 år, därför är jag nyfiken på hur detta kan fungera.

 • Hej!
  Du kan mycket väl ha en laddbox med trefas in. Det är få bilar idag som klarar trefas direkt. Renault och Tesla gör det (via en Typ2-kontakt), annars krävs det någon form av laddbox.

  När PP/CP bryts förändras lasten och då skall laddboxen (EVSE) slå ifrån spänningen. Det skall finnas en resistans på 2700Ω från bilen mellan PP och PE för att indikera att den är ansluten. Beroende på i vilket läge bilen befinner sig på förändrar den resistansen på sin sida för PP-PE (flera lägen från oansluten till ansluten, laddar och fel).