Nu skall vattnet UV-belysas

Christian sätter UVC-lysrör i reaktorn

Mycket av tiden i höst har gått åt till att bygga växthustunneln, för att hönsen skulle få en trevlig vintervistelse här. Det har gjort att arbetet med ett fullt godkänt äggpackeri fått stå tillbaka lite.

Nu har vi tagit några steg till med packeriet, och där har vi arbetat med att uppfylla Livsmedelsverkets krav på ”vatten av god kvalité” för handtvätt. Det är alltså inte frågan om att tvätta själva äggen, eftersom det försvagar det naturliga skyddet som skalet utgör.

Vad är vatten av god kvalité?

Det lättaste sättet att visa att man har vatten av god kvalité är att ta ett mikrobiologiskt vattenprov. Vi tog ett vattenprov med kemiska och mikrobiologiska tester, samt kontroll av rekommenderade metaller.

Vi har vattenfilter sedan tidigare, så resultatet var bra utom på en punkt.

Ett gränsvärde överskreds

Vi hade ett gränsvärde som överstegs något, och det var mängden koliforma bakterier. Vattnet blir tjänligt med anmärkning även om det ligger precis över gränsvärdet.

Att värdet är för högt kan bero på att de kommer in ytvatten i brunnen, eller att det tränger in någonstans i brunnshålet. Inte så konstigt med tanke på den extremt blöta hösten vi haft, där marken aldrig riktigt hunnit hämta sig.

Vi kommer bestråla vattnet med UV-ljus

Alla delar för UV-filter

För att garantera att vi alltid har tjänligt vatten oavsett hur vädret har varit så bestämde vi oss för att köpa ett UV-filter. Genom lysa med UV-ljus i vattnet kommer alla eventuella bakterierna att dö.

Bakterier, virus, alger och svamparnas DNA klarar inte av när man lyser på dem med ett UV-ljus med våglängden 253,7 nm. Det UV-ljuset benämns UV-C. En typ av UV-ljus som sol också strålar, men som inte når oss.

Vattnet går genom en reaktor eller strålningskammare som har ett lysrör i sig. Det gäller att ha ett lysrör med tillräcklig effekt för att lysa upp hela kammaren, och kammaren skall vara så lång att vattnet får ordentligt med ljus när det passerar genom den. Därför är det viktigt att välja ett UV-filter som klarar den mängden vatten som tappas samtidigt just hos oss.

Lysrör skall bytas varje år

Lysröret är på hela tiden, och skall bytas årligen för att det skall fungera. Effekten på lysröret går ner när det lyst många timmar.

Förbikopplingskrets för UV-filter, där skarvar är tätade med lin och kitt

Vissa typer av dessa filter har en räknare som räknar ner tiden lampan varit i drift.

När lysröret byts ut bör man också rengöra ett kvartsglas (som är ett glas som är extra bra på att släppa genom UV-ljus) som lyröret sitter i inne i reaktorn. Om röret är skitigt så lyser den inte upp kammaren ordentligt. Då är det bra att ha en förbikopplingskrets så att det fortfarande finns vatten till förbrukarna när du rengör glas och kammare.

När vi kopplade in förbikopplingskretsen användes lin och kit för att täta i alla skarvarna, vilket känns mer hållbart än att använda gängtejp av teflon som innehåller PTFE med svårnedbrytbara ämnen. Alla beståndsdelar av kittet är tillåtna tillsatsämnen i livsmedelsindustrin.