Christians årskrönika 2010

ÅRSKRÖNIKA 2010: Så har vi kommit till slutet av 2010, och det är dags att sammanfatta vad som egentligen har hänt. Konstaterar att det inte alls blivit som jag tänkt mig, av både bra och dåliga anledningar.

Det nerdiga året

Året har varit rätt nerdigt för mig. Jag har gått från att vara mycket nätaktiv till extremt nätaktiv. Beror främst på en ny telefon som gjort att jag tagit större del i det som kallas sociala medier, och sedan har det ena lett till det andra.

Android

Google släppte en ny telefon precis i starten av det nya året. En telefon som HTC tillverkar och som fått namnet Google Nexus One. Telefonen har det öppna operativsystemet Android som Google är en av huvudaktörerna bakom. Det finns en uppsjö av olika mobiltelefoner idag som har Android, men när Nexus One kom var den lite speciell.  Den kör på den senaste versionen av operativsystemet (Android), och tog ett ganska stort steg vad gäller hårdvaran. Idag är många tillverkare ifatt, men Nexus One har varit en måttstock för andra att nå upp till. Telefonen såldes bara till fem länder i världen (USA, Kanada, Singapore, Hong kong och Storbrittanien). Hur fick jag tag på mitt exemplar av telefonen?

Jag öppnade ett konto hos Borderlinx, som ger en adress i USA och en adress i England. Det gjorde att jag kunde beställa telefonen till min brittiska adress, där Borderlinx tog emot den och ombesörjde vidare transport till Sverige och Sundhult. Lite spännande att göra en annorlunda import av en telefon.

Det var fantastiskt smidigt att komma igång med Android, speciellt som jag i huvudsak använder mig av Googles e-post tjänst. Adressbok och e-posten fanns där när jag startade telefonen. Hur smidigt som helst. Dessutom var det väldigt lätt att installera bra program direkt från Market, både gratis- och betal-appar. Jag har återställt telefonen under året, men man synkar lätt tillbaka allt via nätet. Det gäller också om man skaffar en ny telefon. Man synkar ner program och annat från sitt Android/Google-konto på ett enkelt sätt. Det betyder också att man inte är bunden till en specifik tillverkare.

Twitter

På den gamla telefonen, Nokia 5800, hade jag börjat använda Twitter så smått. Men i och med den nya telefonen kunde jag få betydligt bättre appar för Twitter. Dessutom fanns det tillgång till  andra (sociala) appar, som positioneringstjänster (Gowalla, som jag kör, eller Foursquare). Det har gjort att man byggt ett nytt nätverk.

Twitter har blivit navet i mitt sociala nätverkade. Blivit skriver jag eftersom jag tidigare bara använt Facebook, men det har glidit över till Twitter. Sedan sker mycket per automatik, och uppdaterar både mitt Twitter-konto och Facebook-konto, men vill man hänga med på vad som händer hos mig är det mitt Twitter-konto som gäller. Det är där de små korta statusuppdateringarna hamnar.

Det som hänt med mitt ökade Twitter-användande är att jag fått massor av nya vänner, eller twänner som Twitter-vänner kallas. Det är en brokiga skara med en härlig blandning av olika människotyper, som var och en berikar dagarna med sina berättelser. De har lärt mig massor under året som gått, idag vill jag inte vara utan mina twänner.

Jag har försökt förklara vad Twitter är på vår blogg, så du kan läsa mer Om Twitter där. Dessutom skrev jag ett blogginlägg under året om min uppfattning av Twitter.

Bloggar

I och med att jag skaffat mig många twänner som är aktiva på nätet får jag ständigt tips om intressanta blogginlägg att läsa. Tyvärr har nog blogginlägg en negativa klang, för det är intressanta artiklar, oftast skrivna på ett bra sätt om intressanta ämnen. Det ger många olika synvinklar på nyheter, händelser och företeelser eller recensioner, fördjupande artiklar om prylar och motiv till aktivt ställningstagande.

Alla tips om bloggar att läsa via Twitter har gjort att jag avslutat prenumerationer på tidningar, för jag får bättre information och roligare läsning via bloggarna.

Jag skrev tidigare om åren en lista som jag försökte uppdatera varje vecka. Jag började våren 1998, men då var det ingen som visste att det kallades blogg. Sedan har det var några avbrott av olika anledningar. Nu har jag startat en ”regelrätt” blogg, där jag skriver när det finns tid och något jag vill skriva. Eftersom du läser detta har du hittat till min blogg, för detta är skrivit i den. Ta en stund och kika på det andra jag skrivit under året.

Surfplatta

I och med det ökande bloggläsandet ville jag ha något som var ganska lätt att ha med sig som jag kunde hålla koll på Twitter med och läsa blogginlägg på. Jag funderade på att skaffa en Netbook, en bärbar dator med begränsad prestandad, som fungerar mycket bra för ändamålet. Men behövde jag ett tangentbord, och var det smidigt att sitta med en sådan att läsa på?

Efter mycket funderande hade jag bestämt mig för att en surfplatta var det rätta. Jag skrev ett blogginlägg om det som heter Jag skall ha en surfplatta/tab/pad. Det slutade med att jag idag är ägare till en Samsung Galaxy Tab. Det efter att jag gjorde en avbeställning på min order på grund av att jag tyckte den var för dyr. Avbeställning kom lite försent, och när jag väl hade paketet hemma kunde jag inte motstå frestelsen att öppna den. Nu tycker jag den är perfekt.  Ni kan läsa mer om vad jag tycker i mina blogginlägg Ett första intryck av Galaxy Tab och Söndagsmorgon med Galaxy Tab.

Året i skog och gård

Tjänstledighet och Malwa

Jag har varit tjänstledig från mitt arbete i Halmstad. Planen var att arbeta i skogen med gallring, men så blev inte riktigt fallet.

Under hösten 2009 beställde vi en liten beståndsgående skotare. Leveranstiden drog ut på tiden, och det var en del inkörningsproblem eftersom det var den första maskinen som rullade ut ur fabriken.

Skogsmaskinen heter Malwa och tillverkas i Skene. Den har en vikt på omkring 3400 kg och lastar cirka 4 ton. Tanken är att man skall kunna köra i skogen utan att behöva göra speciella vägar för att transportera ut massaved och timmer ur skogen. Det är nödvändigt med de mer traditionella skogsmaskinerna, som är större och lastar tyngre vilket leder till mer åverkan på mark. Å andra sidan är det väldigt effektiva eftersom man får ut mer virke per tur till skogen. För er som är intresserade att läsa mer om tankarna kring storleken på skogmaskin kan titta in på Skogspysslingarnas sida.

Hursomhelst dröjde det innan maskinen kom, och jag vågade inte gallra ordentligt innan jag visste hur maskinen fungerade i praktiken i skogen. Därför blev det inte så mycket uträttat där som jag planerat. När det dessutom dröjde att få tillbaka den efter uppdateringar försvann ännu mer tid.

Nu finns maskinen hemma, och motsvarar till stora delar förväntningarna, så nu hoppas jag på effektivare skogsarbete under året som kommer.

Jag passade på att fortbilda mig lite under tjänstledigheten. Det genom att ta motorsågskörkortet steg C, vilket är avancerad trädfällning, som ger ökad kunskap om precisionsfällning och hur man arbetar med knepiga träd, eller träd som är fastfällda. Mycket intressant, framför allt för att man fick träffa många skogsintresserade personer under vårsolen.

Har gått en del utbildningar inom bioenergi och alternativ skogsskötsel också. Jag passade på att filma besöket hos tvillingarna Eriksson, som har en ganska annorlunda syn på skogsskötsel mot många andra. Läs mitt blogginlägg Några filmer med tvillingarna Eriksson för att se de underhållande bröderna i aktion.

I väntan  på skogsmaskinen har jag tagit mig tid att ordna lite med stängsel på ett par ställen, för att göra det hästvänligt. Bort med gammal taggtråd och upp med nytt stängsel i form av elrep.Det har innefattat en del dikning för hand och en hel del besvärlig buskröjning som tagit en tid. Skönt att tiden i väntan på maskinen ändå har resulterat i nyttiga sysslor, om än på annat sätt än väntat. Ett exempel på det är att jag syrfällde träd runt en åker för att få in mer sol. Med syrfälla menas att lövträden fälls med löven på, så att de sedan suger ur vattnet som finns i stammen och torkar ur trädet lite. Bra eftersom det blir ved av dessa träd.

Snö och kyla

Nu var det inte så att jag saknade arbete när tjänstledigheten började. Den första veckan innebar snörröjningsarbete på heltid. Det kom sanslöst mycket snö på vårvintern, och taken fick skottas för att undvika kollaps. Det var ett par byggnader i grannskapet som råkade illa ut, men vi klarade oss. Vår stallbyggnad hade upp mot två meter snö på de värsta ställena. Det berodde på att snön blåst ihop i drivor på taket. Det är tungt att skotta ned så mycket snö från taken, men jag, Hanna och svärfar delade på uppgiften. Inte dumt att ha klätterselar och annat från klättertiden att säkra sig med.

Dessutom var det kallt, så vi behövde komplettera med mer ved, så jag arbetade en del med ved också. Jag fixade i ordning lite på vår vedbacke, med belysning och annat för att få det mer effektivt vid vedtillverkningen.

Året har avslutats med mycket snö och kyla också. Det har gått åt mycket ved, så vi kommer behöva mer innan det blir vårvärme igen.  Vi får se hur det blir med arbetet i skogen, med tanke på snödjupet. Inte det roligaste om man måste skotta fram träden innan de kan fällas. Kan inte minnas när December senaste bjöd på så mycket kyla och ett snötäcke som varat hela månaden.

Plöjning och hökörning

Vi har under året arbetat en del med vallarna också. Hanna plöjde tillsammans med vår vän Daniel en knepig bit kallad Råglyckan. Den är mycket brant på sina ställen. Men de gjorde ett ett jättebra arbete, så den biten kommer säker ge oss bra med hö framöver. Plogen vi renoverade förra året fungerade bra, precis som såmaskinen.

Hökörningen som följde blev annorlunda.  Hanna och Ingrid fick hjälp av sin kusin Bengt att köra in det sista. De körde fram till klockan 01 på natten. Tror inte det har hänt i Sundhult någon gång tidigare.  Allt för att hinna få in höet innan stundade regnväder. Nu kom inte regnvädret som utlovat, och en del av höet var inte torrt nog så det fick senare kastas.

Året på jobbet

Tiden på arbetet i Halmstad har av förklarliga skäl varit lite begränsad med anledningen av tjänstledigheten. Jag har turen att jobba på Intellicom, som tar hand om sina anställda på ett sådant sätt att de gick med på en längre tjänstledighet. Uppskattas stort!

Fler anställda

Vi har under året utökat arbetsstyrkan, och kommer fortsätta göra det framöver. Det finns just nu ett stort sug efter det vi skapar, utrustning för att fjärrövervaka tekniska system.

Nya arbetsuppgifter

Jag gick på tjänstledighet med huvudsaklig arbetsuppgift som supportingenjör, och kom tillbaka med större fokusering på teknisk dokumentation. Ett spännande område där vi har mycket att göra, speciellt med nya möjligheter genom att använda nätet som informationsförmedlare, med online-manualer med inbäddade videoklipp och länkningar till fördjupade kunskaper om närliggande områden som kanske inte direkt har med produkten att göra.

Stakston - Politik 2.0Dessutom har jag fått arbeta med företagets närvaro i sociala medier, vilket är ett experiment. Speciellt med tanke på att vi främst är ett b2b-företag, där vi jobbar mot andra företag och inte mot slutkonsumenter. Vi finns på bland annat på Twitter, Facebook, YouTube och Flickr.

Annat under året

Det har hänt en hel del annat under året också. Tänkte bara göra ett urval och nämna några av sakerna.

HV tog SM-guld

HV71 tog SM-guld igen. Det får vara med eftersom jag är en riktigt HV71-supporter. HV71 har inte så många SM-guld, och det är alltid speciellt när laget man håller på vinner.

Jag använde mitt Twitter-nätverk för att få igång en lite inofficiell tippning av Elitserien 2010/11, och jag lyckade komma i kontakt med @fluffis som har byggt sajten för Twockey, där personer använder sitt Twitter-konto för att logga in och sedan slåss om äran att bli bäst över säsongen.

Föräldrarna

Mina föräldrar har haft ett lite jobbigt år hälsomässigt, och har befunnit sig på sjukhus ett par gånger. Det är förstås jobbigt och man blir orolig för dem, och det är klart att det påverkar en på mer än ett sätt. Jag hoppas att 2011 kommer bli bättre för dem, vilket det finns stora förutsättningar för.

Ny förskola

Barnen har kommit till nya lokaler som är bättre anpassade för ändamålet. En fröken pensionerades under året, men man har lyckats hitta en mycket bra ersättare. Det känns bra, för vi märker att det är personal som driver barnens utveckling. Barnen har under året varit tre dagar i veckan på förskolan. Varannan vecka i höst har de varit hos mormor istället för förskolan. Hanna har varit mammaledig två dagar i veckan. För min del känns det som en bra blandning, med många bra och olika influenser.

Barnens gosefält

Vi har börjat göra iordning inne hos oss. Vi har bott här i åtta år, men egentligen inte fixat något rum. Fokus har snarare varit att få ordning svärföräldrarnas hus, där Ingemar, svärfar, slitit med att fixa rum för rum. Nu närmar det sig slutet. I somras blev ett gästrum klart, och det gjorde att de kunde ta över en hel del saker som vi haft magasinerade hos oss. Då öppnades ytor hos oss där vi skapat ett gosefält. Gosefält är barnens benämning på de resårbottnar vi placerat på golvet framför deras egen 50″ tv, där vi kan sitta och läsa böcker och titta på film. Själva tyckte vi att det blev riktigt bra.

Renoverat veranda

Hanna har målat fönster och arbetat en hel del med verandarenovering och annan målning. Golvet är omlagt på den främre verandan, och dåliga delar av stolpar och räcken är fixade. Dessutom är alla dörrar på stallbyggnaden renoverade och nymålade. Känns skönt, men det är massor av målningsarbete kvar.

Nästa år

Hur blir då nästa år? Vem vet, för det lär bjudas på överraskningar som vanligt. Jag vet att jag skall träffa de som är aktiva via sociala medier, främst Twitter, på Vinterminglet. Jag har en fundering på att ta jägarexamen för att lära mig mer om djuren i skogen, och en möjlighet att hålla efter bland annat vildsvinen som hälsat på i trädgården i år. Jag har egentligen inget uttalat intresse för det, och kan ingenting om jaktvapen, men man kan väl lära sig? Jag hoppas också på att få tid att arbeta lite i skogen och få riktigt bra nytta av den lilla Malwan.

Jag hoppas på att fortsätta få en hel del tid med barnen, och vara med i deras utveckling. Det händer hela tiden saker och man har svårt att minnas vad som hänt under året. Vissa saker känns det som de alltid att ha kunnat, men man inser att utvecklingen går otroligt fort när man har händelser från föregående år att jämföra med.