Vad skall jag ha för fotoapp i min iPhone?

Camera+Det finns en standard kameraapp i iPhone, men det finns också andra appar med utökad funktionalitet för att ställa in en rad olika parametrar. frågan är vilken, eller vilka appar skall jag välja?

Jag tänkte berätta vilka appar jag själv använder mig mest av i min iPhone för att ta kort och för redigera fotografierna. Jag tar gärna emot tips på vilka appar du tycker jag skall använda i stället. Via Pierre Anderssons blogg har jag fått tipset om Mobile Filed Reporting Guide, som om den laddas ner i en iPad är en bra interaktiv bok om foto och video i mobilen.

Nå, vilka appar använder jag då?

Appar att fotografera med

För att fotografera använder jag tre appar. Den jag använder absolut mest är Camera+ (Camera+ på AppStore, betalapp (7 kr)). Det är helt klart min favorit app när det gäller att ta fotografier.

Ibland använder jag också ProCamera (ProCamera på AppStore, betalapp (7 kr)), men jag har inte mycket än så länge. Det jag gillar med den är att man kan få ett histogram och se hur det påverkas med slutartiden exempelvis. Dessutom går det snabbt at ställa in att man vill ta bilden i ett speciellt format (4:3, 1:1, 16:9 exempelvis).

Att jag inte använder den så ofta är för att jag är så van att använda Camera+.

I Mobile Field Reporting Guide finns fler förslag på appar att använda. Berätta gärna i kommentarerna vilken du använder och gärna hur det kommer sig att sig att du väljer den.

Appar att redigera foto med

När det gäller att redigera fotografier som är tagna använder jag lite olika appar, beroende på vad jag vill göra. Camera+ har den del redigeringsfunktioner, men de är inte alltid tillräckliga. Den jag oftast öppnar är Snapseed (Snapseed på AppStore, gratis), som är riktigt bra. Speciellt gillar jag att man kan lägga ut punkter och göra lokala justeringar. Titta gärna på de fyra videofilmerna som visar hur appen fungerar.

En annan app som jag använder är Handy Photo (Handy Photo på AppStore, betalapp (15 kr)). Grym att ta bort fläckar på bilden, eller för att ändra storlek, eftersom den i Magic Crop beräknar hur bilden kan se ut  även utanför fotot som jag tagit. Se videon nedan, eller titta genom deras utbildningsvideo på YouTube.

Ibland startar jag också Diptic (Diptic på AppStore ,betalapp (7 kr)) för att göra collage och fixa med ramar. Jag har till och med betalat några kronor för ett extra paket med ramar.

Sedan använder jag Instagram, Facebook och Flickr för att publicera mina bilder på nätet.

Vilka appar borde jag prova?

Nu undrar jag vilka appar jag borde prova eller komplettera med? Har du tips skulle jag uppskatta stort om du tog dig tid och nämnde det i kommentarerna.