openHAB-RaspberryPi-RXFcom

Automatisera ditt hem enkelt med Raspberry Pi och openHAB

openHAB-RaspberryPi-RXFcomJag lockas av tanken av ett smart hem, där teknik hjälper mig här hemma. Hjälper mig att ha lampor tända beroende på solens upp-/nedgång och vilken dag det är, eller att jag ute i fält kan stänga av elstängsel för att kunna göra en reparation.  Lösningen för det kan vara openHAB, och i en serie inlägg skall du få följa med och se om jag når fram till mina visioner.

Jag labbar exempelvis med OneWire-system här, som jag kört i olika versioner under flera år. OneWire är riktigt trevligt för att fixa med temperatursensorer, och bygga in dem i olika system. Det som orsakar problem för mig är elsäkerhet när jag vill börja styra lågspänningssystem, 240 Volt, och vid tillfällen där jag vill ha trådlös inkoppling av sensorer och ställdon.

Fler artiklar i om openHAB i Sundhult

Jag kommer dela upp och beskriva hur jag gjort, vilka problem jag stött på och varför jag gjort som jag gjort.

  • Installera openHAB och RFXcom (Kommer snart)

openHAB är genvägen till ditt smarta hem

Exempelvy på en webbsida genererad med openHABJag vill inte hålla på att pyssla för mycket, utan komma igång så snabbt som möjligt med att prototypa idéer. Visst, det går att göra mycket med de OneWire-system jag har, nackdelen är att det kräver att en hel del kod skrivs. Genvägen är att plocka ihop ett paket med färdiga delar för att komma igång och testa.

openHAB är en genväg som agerar spindel i nätet och kan prata med massor av olika enheter. Det består av tjänster på nätet, olika typer av hårdvara och möjligheten att få dessa att prata med varandra på ett lätt sätt. Styrkan ligger i att kombinera dessa enskilda tjänster till något nytt.

Jag kör openHAB på en Raspberry Pi 2

Jag har valt att köra openHAB på en Raspberry Pi 2, en liten kompetent dator. Jag kör Linux på den, men enligt uppgift skall det gå bra att köra Windows för den som så önskar. openHAB fungerar i det operativsystem du själv väljer att köra.

Kommunicerar trådlöst via RFXcom

För att lätt prata med externa lågspänningsbrytare och sensorer riktade jag in mig på att kunna kommunicera med enheter som pratar på 433 MHz. Det gör många av de fjärrstyrda strömbrytare som finns på marknaden, och olika typer av trådlösa termometrar och väderstationer.

Det går att göra via exempelvis en Telldus-enhet, men jag valde att göra det med en RFXcom som klarar att både sända och ta emot signaler (transceiver).

Vad vill jag göra med openHAB?

Jag har några klara visioner av vad jag vill göra med min openHAB-burk, och vi får se om jag kommer kunna lösa det.

Åh nej! Elstängslet är trasigt

Tänk dig att jag är ute i hagen och tittar till kvigorna. Då upptäcker jag att elstängslet gått sönder. Nu måste jag springa hem och stänga av elstängslet för att kunna fixa det. Alternativet är att jag kan ta upp min mobiltelefon och stänga av stängslet och reparera direkt, och sedan slå på det igen utan att behöva gå fram och tillbaka.

Låt det vara tänt vid rätt tid

Jag kan låta olika sensorer och data från internet hjälpa mig att vara smartare. Om jag vet att solen strax kommer att gå ner kan jag tända en lampa, och det går att välja tid beroende på vilken veckodag eller vilket datum det är. Det finns till och med möjlighet att låta system få reda på att du har en kalenderbokning sent på kvällen och låta ytterbelysning vara tänd extra länge så att det är ljust när du kommer hem, medan det andra dagar kan släckas tidigare för att spara energi.

Det är dags för fredagsmys

Du kan ha en knapp som heter fredagsmys som du klickar på, och vips regleras belysning så det blir mysigt, den perfekta spellistan sätts igång och du kan krypa upp i soffan.

Jag borde gå upp tidigare, för det har snöat

Det skulle också gå att använda väderprognosen och/eller temperatursensorer för att förbereda bilen för snöiga vägar och väcka dig lite extra tidigt och se till att kaffet är klart i precis lagom tid tills du når köket.

Vad kommer du välja att göra?

Med stöd för många nättjänster och en uppsjö av hårdvara så är det dina behov och visioner som sätter begränsningarna. Tänk dig att du har vad du behöver, vad skulle du allra helst vilja automatisera i ditt smarta hem?