En av de frågor som jag som elbilsförare ofta får höra är att elbilen har för kort räckvidd. Är det inte det så är det att det finns för få laddare. Slutligen får jag veta att det tar för lång tid att ladda.
Frågan är om elbilen har tillräcklig räckvidd i praktiken? Här kan vi titta på lite olika scenarion. Iden här artikeln tittar vi på hur det är att pendla med en elbil. I nästa del resonerar vi lite mer hur det är att köra långresan över helgen, eller semestertrippen.
Går det att pendla med elbil?
Svaret på den frågan är Ja!
För att nyansera svaret lite tänkte jag att vi skall undersöka lite vad räckvidd kan betyda. Det är inte samma sak för alla, utan vi är många som använder bilen på olika sätt.
Medelsvensken kör 1 211 mil om året
Trafikanalys, som är en kunskapsmyndighet som skall ge faktaunderlag för politiska beslut, berättar att under 2017 körde en svensk i genomsnitt 1 211 mil om året.
Fördelar vi den sträckan för varje dag över ett år blir det 3,3 mil/dag. Tänker vi oss att det är någon som använder bilen till pendling kan vi räkna om hur lång sträckan blir per arbetsdag. Det är brukligt att räkna att det går 226 arbetsdagar per år, vilket skulle ge en sträcka på 5,4 mil/arbetsdag. Det är data vi kan ta med oss i vidare beräkningar på om det fungerar att byta ut en fossilbil med en elbil.
Stämmer det med hur mycket du kör din bil per dag?
Frågan är om elbilen uppfyller dina krav på hur långt en elbil skall nå per dag?
Hur vet jag hur långt en elbil når?
För fossilbil pratar vi om liter per mil för bilar, exempelvis 0,5 liter/mil. Vi talar sällan om hur långt bilen når, men när det blir tal om en elbil talas det mindre om förbrukning, utan det blir mer fokus på den totala räckvidden.
För att bestämma hur långt en bil når har man ett par olika mätvärden att hänvisa till.
NEDC – ett europeiskt mått på räckvidd
Det finns något som kallas NEDC, New European Driving Cycle, som är ett förutbestämt körmönster som kan användas för att få ett standardiserat mått på hur långt en bil kommer. NEDC är ett teoretiskt framtaget mått, vilket gör att körmönstret sällan överensstämmer med verkligheten. NEDC kom 1980, uppdaterades senast 1997, vilket gör att det är utdaterad eftersom mycket har hänt med teknikutveckling och körmönster sedan dess. Det är därför ett ganska dåligt mått, men är det som använts för elbilar i Europa.
EPA – ett amerikanskt mått på räckvidd
Den amerikanska miljömyndigheten Enviroment Protection Agency, EPA, har också ett mätvärde. Det mätvärdet har gett ett mer rättvist resultat för en elbil, men varit lite väl restriktivt. Det beror bland annat på att det har en högre medelhastighet sett över körcyklerna än NEDC (78 mot 34 km/h)
EPA togs i bruk 1978 och uppdaterades senast 2008, vilket gör att den inte heller matchar elbilen så väl.
WLTP – en ny världsstandard för räckvidd
Sedan september 2017 har en ny, och betydligt mer verklighetsförankrad, standard för mätning av räckvidd börjat användas. Den heter Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure, WLTP. Den tar hänsyn till bränsleförbrukning, koldioxidutsläpp, partikelutsläpp och energiförbrukning för olika bränsleslag (fossilbränsle och el exempelvis).
WLTP har byggts upp genom att använda verkliga kördata som grund, till skillnad mot NEDC som har en teoretisk grund. WLTP tar hänsyn till bilarnas utveckling med fler växellägen, hur bilen accelererar och man förändrar fördelningen mellan stads- och landsvägskörning.
Så när du är på gång att skaffa en elbil, se om du kan hitta ett WLTP värde för den. Det gäller även om du tänker skaffa en fossilbil.
WLTP är bara en fingervisning
Det viktigt att se WLTP som en fingervisning, och ett sätt att jämföra olika bilar/modeller. När verkligheten styr finns det en rad parametrar som kommer ha betydelse, inte minst den snitthastighet du håller.
Andra faktorer som har betydelse är din körstil, temperatur, höjdskillnader, rullmotståndet på vägen (asfalt, grus, snö, etc), typ och storlek på däcken, samt hur mycket som är stadskörning, landsvägar och motorvägar.
Medelhastigheten för WLTP ligger på 53,5 km/h, samtidigt som högsta hastighet är högre (131,3 km/h) än både NEDC och EPA. Frågan är om WLTP är så realistisk som vi hoppats på när vi ser att medelhastigheten är 53,5 km/h. Å andra sidan är det viktigaste att vi får ett mätvärde som gör att vi kan jämföra olika bilar.
En jämförelse för Nissan Leaf 2018 Tekna 40 kWh
För att få en uppfattning om de olika standarderna nämnda i artikeln har jag letat upp data för en Nissan Leaf 2018 Tekna
- NEDC: 378 km
- EPA: 243 km
- WLTP
– Blandad körning: 270 km
– Stadskörning: 389 km
Tänk på att snitthastigheten påverkar räckvidden, och att låga temperaturer gör att batteriet inte är lika effektivt. Det finns elbilar som har tempererade batterier, som värmer uppbatteriet något när det är kallt ute och då ger bättre effektivitet. De kan också kyla batteriet när du snabbladdare batteriet.
Hur långt kommer medelsvensken med en Nissan Leaf 2018 40 kWh?
Går vi tillbaka och använder 2017 års statistik från Trafikanalys så kan vi göra en beräkning på hur långt en medelsvensk kommer med en Nissan Leaf 2018 Tekna med ett 40 kWh batteri.
Räknar vi på en blandad körning (27 mils räckvidd för fulladdad bil enligt WLTP) och arbetspendling (5,4 mil/dag) skulle du kunna köra bilen fem dagar mellan varje laddning.
I praktiken kommer du ladda bilen varje natt, eftersom det tar dig fem sekunder att koppla in bilen. Det gör att du varje morgon har 27 nya mil i batteriet. Dock gör det inget om du av någon anledning inte skulle koppla in bilen varje natt, och du kommer ändå ha mil kvar att skjutsa barnen, åka och handla och vad det nu kan vara du gör efter arbetet.
Har du bilen inkopplad med laddsladd kan du för de flesta bilmodeller programmera för att värma bilen till avfärd.
Använder du bara bilen i staden (38,9 mils räckvidd för fulladdad bil enligt WLTP) och arbetspendlar (5,4 mil/dag) skulle det räcka att ladda bilen en gång per vecka.
Vad säger de som kör en Nissan Leaf 2018 40 kWh
Jag frågade några som kör en Nissan Leaf 2018 40 kWh, och de säger att de kommer 20-26 mil i praktiken och då kör de på motorväg vilket kortar räckvidden. Då gör det trots allt inget om du glömmer att koppla in laddsladden ett par nätter.
Den höga hastigheten gör att det drar betydligt mer energi från batteriet (mycket på grund av luftmotståndet som ökar med kvadraten med ökad hastighet), men är ändå ett bra mätetal att ha med sig.
Det allra bästa är att låna en elbil från bilhandlaren eller e vän för att se hur det fungerar att köra din pendlingssträcka.