Fibernätet åt Byafiber byggs i bygden

Ut med det gamla, in med det nya

Det är en bra sammanfattning av mitt (Christians) 2019. Några projekt har avslutats och det är dags på allvar att tag i några nya. Extra skönt är det med ett speciellt avslut, fibernätet i bygden.

Vårt fibernät började att byggas hösten, och våren 2018 blev det extra intensivt. Fram tills dess var det gräventreprenörerna som arbetat i projektet. I början av året kom även fiberteknikerna igång och då blev det extra intensivt. Samtidigt var det bygglov, tillstånd från Trafikverket och mycket, mycket annat som skulle hanteras. Det där har pågått intensivt ända fram till oktober. Projektet är inte slut än, men det mesta i byggfasen är avslutat.

Känner mig stolt över vad vi åstadkommit

Fiberprojektet har upptagit mycket tankeverksamhet sedan 2012 då vi startade fiberföreningen, och jag har tagit på mig en drivande roll eftersom jag anser att det är en så otroligt viktig infrastruktur för oss på landsbygden. När jag nu ser vad vi gjort, hur det genomförts och ser slutet på byggfasen känner jag mig stolt över vad vi lyckats göra.

Fibernätet åt Byafiber byggs i bygden

Vi har verkligen lagt ner tid för att bygga ett robust fibernät och lyckats hålla tidsplanen och ser ut att klara budgeten också. Det känns fantastiskt bra.

Jag har dokumenterat mycket

Ett mål jag tidigt hade i projektet var att försöka vara väldigt transparent i vårt arbete för alla som är intresserade, även de som inte är med i vårt nät.

Det har resulterat i en hel del texter på föreningens webbsida, där jag tagit reda på och delat fiberkunskap och löpande berättat om framstegen i projektet. Det i sig har tagit en hel del tid, men har känts viktigt för mig.

Elbil är ett avslutat kapitel, två gånger om

Certifikat elbilskurs

2018 innebar också två avslut när det gäller elbil. Det första avslutet var att jag slutförde en distanskurs på Technology University of Delft. Kursen hade ett tidspann på 24 veckor och krävde en hel del arbete. Känner mig stolt att jag tog mig igenom kursen samtidigt som det var mycket annat som också skulle göras.

Christian föreläser om elbilen

Jag har verkligen fått använda mina kunskaper på olika sätt. Jag föreläst om elbilar, skrivit en text om miljöaspekter kring elbilen som blivit uppmärksammad och många är det som hört av sig på olika sätt för att diskutera elbil och få råd när de bestämt sig för att skaffa en.

Andra avslutet var när vi leasingen på elbilen gick ut och vi fick lämna tilbaka vår Nissan Leaf 30 kWh. Som tur är lyckades jag se en blänkare på Facebook om en ettårsleasing på elbil som skulle passa oss. Det ger elbilstillverkarna ännu ett år att få fram ”vår” elbil. Under 1½ månad var vi utan elbil. Det var en jobbig tid… 🙂

Solen lyste på Solskensfarmarna

En hel del tid blev avsatt för att arbeta med Solskensfarmarna också. Det blev en hel del måsten i och med den extremt varma och torra sommaren. Vi blev tvungna att stängsla nya bitar för att få bete till djuren, och det var en stort arbete att samla vinterfoder till djuren.

Solskensfarmarnas djur på nytt strandbete
Nytt strandbete vid Kalvsjön, Kärnebygd

Det blir inte alltid som planerat, men som Joar brukar säga till mig:

Du kanske inte gjort det du tänkte göra, men du har gjort det du skulle!

Som tur är har vi haft riktigt god hjälp av många bygden som har stöttat oss i sommar på olika sätt. Många har erbjudit oss att få ta foder på deras bitar. Det är så härligt när vi hjälps åt att lyckas, och ärligt talat är det den andan vi känner kring Kärnebygd just nu.

Fantastisk Solskensdag

Gunnar Rundgren talar på Solskensdagen 2018

Vi genomförde en Solskensdag som jag tyckte blev riktigt bra. Vi hade debattören och författaren Gunnar Rundgren på plats som lärde oss mer om mat. Det var väldigt skönt att få höra någon som verkligen grottat ner sig i ämnet ge oss fakta svart på vitt att det vi gör med Solskensfarmarna är på rätt väg.

Förutom det så var det många som var intresserade av solceller och elbilar också. En riktigt lyckad dag helt enkelt.

Mer bondekunskap

Jag har hela tiden sagt att jag inte är bonde, men nu är det dags att erkänna att jag blivit det. En anledning till att jag haft svårt att säga bonde om mig själv är att jag känner att jag har dåliga kunskaper på området.

Som tur är går det att råda bot på för en nyfiken själ som mig. När fiberprojektet lugnat ner sig tog jag mig genast tid att börja försöka lära mig mer vad vi kan göra för miljön här. Det gjorde också att jag och Hanna hoppade på en onlinekurs som heter Farm Scale Permaculture and Regenerative Agriculture Design som avslutning av året. Hittills har den varit väldigt inspirerade ur många perspektiv, och vi slås över vad många saker vi gjort rätt i uppstarten av Solskensfarmarna om vi jämför med utbildarens tankar.

Det är en kurs av en engelsman, på engelska, men det som är spännande är att han skaffat en gård i Värmland för att visa att hans metoder kring regenerativt lantbruk fungerar i praktiken.

Det kommer att ta ett tag till innan vi är klara med den kursen. Bara videomaterialet är ca 80 timmar, förutom texter och uppgifter som skall göras under tiden. Men fortsätter det vara lika inspirerande blir det enkelt att lägga tid på det.

Nya tag inför nytt år

I år känns det verkligen som att 2019 blir ett år av nystart. Låta hjärnan få fokusera på gården Sundhult igen, och ta några steg till i det som påbörjades 2014 när jag sa upp mig från min fasta anställning. Vi visade med fiberprojektet att det går att göra bra saker här, och med Solskensfarmarna kommer vi visa det ännu mer.

Solskensfarmarna är ett speciellt projekt. Vi kommer visa i praktiken att det går att driva företag på landsbygden. Det går att göra det i annorlunda former där ekologi, ekonomi och lokalsamhället är viktiga beståndsdelar.

Jag hoppas att jag får många möjligheter att få berätta om det under året. Redan året som gått har jag flera gånger fått berätta om vad vi gör, och jag känner redan att jag har mer att berätta nu. Mitt mål är att berätta mycket mer om det på bloggen, så att de som vill kan följa med i vad som händer.

Ja, 2019 ser ljus ut, speciellt för en solskensfarmare.