70 olika grödor i odlingarna

Äntligen är planeringen för de 32 grävningsfria odlingsbäddarna klar. I planeringen har det tagits hänsyn till att kunna skörda en varierad blandning av grödor till en grönsakskasse och även våra egna hushållsbehov.

Vi berättade i förra artikeln om varför vi väljer att göra 32 stycken av dessa 10-metersbäddarna. Nu är det bestämt vad som skall planteras i vilken bädd och när. Därför har varje bädd nu fått ett eget namn så att vi lätt kan se i planen vilken bädd som skall sås eller skördas.

Tidskrävande att få ihop allt i bäddarna

Det har varit ett väldigt pysslande för att få ihop en bra blandning, och det är främst Hanna som lagt timme efter timme för att få ihop hela planen, samtidigt som mängd och växtföljd skall bli bra. Det slutade med att det blir cirka 70 olika sorter av grönsaker och rotfrukter som skall skördas från mitten av maj och långt in på senhösten. Att vi inte bara vill ha grönsaker under skördesäsongen utan även vill ha lagringsvaror till oss själva under vintern, som vintermorötter och inläggningsgurka har skapat lite extra utmaning.

Planering av grävningsfria odlingsbäddar i Sundhult 2019

Det blir allt från morötter och rädisor till allehanda salladssorter, ärtor, bönor och kål.

Allt är planerat i detalj

Första frösådden 2019, kronärtskocka och rotselleri.
Första försådden 2019

Det betyder att vi sätter igång med odlingarna omdelbart genom att så de första grödorna redan idag. Allt är planerat på en ganska detaljerad nivå. Det är bestämt när grödor skall försås, skall planteras ut eller direktsås i en bädd och när det skall skördas för att ge plats till nästa gröda.

Självklart vet vi att planen inte kommer att hålla, och kommer kräva ombearbetning under säsongen. Dock ger det oss en bra grund för planeringen för säsongen 2020.