Trak-Met TTP600 Standard med hydraulik - Studiebesök på Bergsgården

Vi skall skaffa bandsågverk

I Sundhult har vi under en längre tid pratat om att vi skulle vilja förädla mer av vår egna skog. En av de visionerna vi haft är att kunna såga det egna virket.

När vi tilldelades priset Årets klimathjältar” av Bixia bestämde vi oss för att en del av det skulle få bli en grundplåt till ett bandsågverk.

Vi började sondera marknaden och kika på vad det fanns för sågverk som skulle kunna passa oss, och hur mycket vi skulle kunna tänka oss att lägga på en sådan maskin.

Priset delades ut tidig höst 2021, och efter vinter och vår var det dags för Elmia Wood igen efter att pandemin gjort att det inte kunnat genomföras. Mässan är ett perfekt ställe att kunna se flera olika bandsågverk på samma plats samtidigt för att jämföra dem.

Det var riktigt spännande att se alla sågverk, som alla har sina styrkor. Vi hade nästan helt bestämt oss när jag undersökte lite mer och upptäckte då Trakt-Met. En tillverkare som vi helt hade missat.

En anledning att vi hade missat det är att det finns väldigt få Youtube-klipp om den sågen. När vi väl började titta ner på detaljer uppenbarade sig också att de tillägg vi ville göra när vi kikade på andra tillverkare ingick i det här verket, och skillnaden i priset var inte så stort.

I november 2022 bestämde vi oss för att beställa en Trak-Met TTP600 Standard med lite tillval, som förlängd sågbänk och stationär manöverpanel som exempel.

Leveranstiden skulle kunna bli uppemot ett år meddelade den svenska återförsäljaren, Bamseprodukter, vilket var mindre roligt samtidigt som det kändes värt att vänta på.

I väntan på att vi skulle få vårt sågverk åkte vi i väg på ett studiebesök hos Emil på Bergsgården, som hade en sådan såg fast med hydrauliska verktyg.