Trak-Met TTP600 Standard med hydraulik - Studiebesök på Bergsgården

Vi tittar på bandsågverk på Bergsgården

Trak-Met TTP600 Standard med hydraulik - Studiebesök på Bergsgården

I november 2022 bestämde vi oss för att lägga en order på en Trak-Met TTP600 Standard, med dubbla förlängningar, stationär manöverpanel. Nu var det bara att vänta på leverans som återförsäljaren menade kunde ta bort emot ett år.

Vi började fundera på var vi skulle ställa bandsågverket och insåg att det vore rätt bra hälsa på någon som har den här typen av sågverk på plats.

Vi hittade Emil på Bergsgården

Vi en sida på Facebook hittade vi Emil som bor på Bergsgården intill Fryele strax utanför Värnamo. Han hade fått sin Trak-Met tidigare år, och den var väldigt lik vår, förutom att han har hydraulik på sin såg.

Vi frågade om vi fick komma på besök, och som tur var fick vi det. En fredag i slutet av april i strålande vårväder drog vi till Bergsgården där Emil förevisade sitt sågverk.

Ett väldigt inspirerande studiebesök där vi fick veta mer om hur han plockhugger ur egen skog och sågar upp timret han fäller under vintern på beställningar han får.

Sortimentet innehöll bland annat vildmarkspanel, något att han använt att bygga sitt växthus och inte minst den trädkoja han byggt ute i skogen och hyr ut på Airbnb.

Vi lyfte på huven till bandsågverket

Vi fortsatte studiebesöket med att bland annat få se hur det såg ut under huven för att se vilka komponenter de valt.

När vi såg att Trak-Met valt bland annat Siemens och Schneider och allt var väldigt snyggt och ordentligt monterat. Väldigt positivt.

Sågdator för exakt sågning

Sågverket har också en sågdator, eller datamåttställare, där det går att mata in vilka snitt sågoperatören planerar att göra stocken.

Med alla snitt inprogrammerade går det fort att bearbeta stocken.

Emil demonstrerar också alla hydrauliska funktioner han har på sitt sågverk. Det enda han valt bort är stocklyften, eftersom han har ett stockbord varifrån han matar på stockarna på bandsågverket.

Mersmak av studiebesöket

Vi måste verkligen säga att besöket hos Emil på Bergsgården gav oss mersmak. Vi känner oss väldigt nöjda med det bandsågverk vi har beställt.

Det kändes väldigt välbyggt och som sagt var med kvalitetskomponenter rakt igenom. På det sätt som Emil använder det så visade han också att det är väldigt produktivt.

Kanske borde vi tänka lite större än bara hantera timmer från vår egna skog. Om än i lagom omfattning. Vi har mycket vi vill hinna med här i Sundhult, och ett mer produktivt bandsågverk skulle kunna ge ännu ett stabilt ben att stå på bland flera på gården.

Det är så vi ser på en småskalig gård. Fler olika ben som ger omväxling, kan komplettera varandra och ge flera inkomstströmmar. Gärna där det går att vidareförädla det som gården och bygden har att ge.

Precis så tänker vi i Sundhult och Solskensfarmarna.

Kanske vi till och med skulle ta ett samtal till Bamseprodukter och se om vi skulle komplettera vårt sågverk med lite fler tillval?