Ett första intryck av Galaxy Tab

Jag skrev tidigare att det kommer bli en surfplatta för min del under hösten (läs Jag skall ha en surfplatta). Nu har det blivit så, och det blev en Samsung Galaxy Tab.

Det har varit många funderingar kring vad som är bäst, och det går inte komma till någon bra slutsats utan att prova. iPad har varit attraktiv, dels för att man vet att den fungerat bra för många, och dels för att den har ett riktigt bra gränssnitt. Dessutom har man appen Flipboard, som jag gärna skulle vilja ha tillgång till.

En webbsida på Samsung Galaxy Tab. (CC by sa)

Det som har snurrat mest i mitt huvud är om man skall välja en 7″ eller 10″. Självklart kan det byggas helt andra gränssnitt på en 10″, men portabiliteten är inte lika bra. Det går att stoppa en 7″ i bakfika för att få fria händer, eller i innerfickan på en kavaj exempelvis. Dessutom passar en 7″ bra att ha i bilen för navigation, där en 10″ kanske blir lite stor. En 7″ är lättare än en 10″ och gör den kanske mer lämpad som e-boksläsare. Har en känsla av att man kan bli rätt trött i armen av att hålla en större enhet. Jag blev lite överraskad över hur tung Galaxy Tab:en var, och hade ändå letat upp en bok som höll ungefär samma vikt för få en känsla av det innan jag beställde. Men den stora frågan var (och är?) hur man kommer uppleva att surfa på plattan.

Vad gäller hur appar ser ut och fungerar på en 7″ tror jag att man skall ge det någon månad eller två, så att utvecklare hinner känna på gränssnittet och anpassa apparna. Jag tror att det är lite orättvist att bedöma hur det ser ut nu. Det behövs lite input från användare som för att se användarmönster och upplevelse av de mindre tabbarna (eller större smartphones). Jag är övertygad om att det kommer bli riktigt bra. Nu skall jag också säga att jag inte testat någon iPad (som tur är kanske), utan gått på frågor jag ställt till andra, läst massor av recensioner och tittat på timvis av YouTube-klipp. 🙂

Att valet tillslut föll på Samsung Galaxy Tab var att den har Android som operativ system, och att hårdvaran tillhör bland det bästa det går att få på en Android-platta just nu. Den kommer bli omsprungen, visst. Det finns billigare, självklart. Eftersom en platta är ganska dyr får man nog dras med den under några år, och då skall den helst tåla några uppgraderingar (processorhastighet, expansionsmöjligheter, sensorer, kameror, multitouch, etc) . Det tror jag tabben gör. Dessutom verkar Samsung gå mot ett intressant håll och håller mycket öppet vad det gäller mjukvaran, och det borgar för att vi kommer se ett utvecklarcommunity som driver på och finslipar funktionerna i plattan.

Hur upplever jag Samsung Galaxy Tab nu då?

Det första som slog mig när jag tog den ur lådan var vikten. Den kändes tung. En 3G iPad väger dubbelt så mycket, så ur den synvinkeln kändes det genast rätt. Skärmen känns bra, och det blir skarp text, vilket är ett måste om man skall läsa mycket på den, webbsidor som pdf:er eller e-böcker. Jag följde Internetdagarna via min vanliga dator, och körde Twitter på tabben, med extra ljus på skärmen och uppkopplad mot 3G. Skärmen var påslagen nästan hela tiden under de 8½ timmarna som batteriet räckte. Samtidigt laddade jag hem och installerade appar, testa att köra en del av de, som exempelvis Spotify. Helt ok batteri tycker jag.

Apparna jag installerade var från Android Market som fungerar perfekt. Alla appar jag testat har fungerat, även om en och annan inte skalat helt så som hade önskat. Vissa appar har direkt dragit nytta av den större skärmen. Jag har köpt några appar till min Nexus, och de apparna kunde jag installera, eftersom jag anslutit med samma Google-konto.

Det som märkts mest har varit att standardwebbläsaren hackat lite, men jag provade att ladda ned Dolphin HD browser och då går allt mjukt. Det visar på att man kanske måste justera lite i apparna för att man skall få rätt upplevelse på SGT:n. Självklart blir många webbsidor lite små i stående läge, men det fungerar ganska bra att zooma in snabbt på den textmassa man är intresserad av. Naturligtvis hade en 10″ visat webbsidan bättre, men jag kan leva med att dubbel-tap-zooma till den intressanta texten.

Det går smidigt att skriva på tabben, speciellt i stående läge, där tummarna kan dansa över tangenterna. Jag hade svårt för Swype, så jag installerade SwiftKey som jag fungerar mycket bra. Det går att köpa en docka med tangentbord som tillbehör, för att förbättra den ännu mer. Då blir tabben nästan som en liten notebook. För den som inte vill lägga pengar på ett specialtangentbord verkar det som att de flesta bluetooth-tangentbord går att ansluta. Fördelen med ett BT-tangentbord kanske är att det går att ha tabben i ett liggande läge för att skriva text. I Samsungs docka är den alltid stående. Å andrasidan har det tangentbordet lite knappar dedicerad för Android.

Många upplever att Samsung skulle haft en micro-USB för laddning. Det har ju alla smartphones idag. Anledningen är bland annat att man kan kräma på mer ström i den egna kontakten, jämfört med en micro-USB, och på så sätt få ner tiden som enheten behöver stå på laddning. Jag hoppas bara på att de släpper kontakten någorlunda fri så att vi får se många tredjepartstillbehör, precis som man ser en uppsjö till iPhone/iPad.

Att dra några djupare slutsatser tycker jag fel. Jag måste få tid att använda den betydligt mer, och helst få låta utvecklarna få komma med anpassade appar till tabben. Dessutom vet vi att Android kommer med uppdateringar av OS:et som är bättre anpassat för surfplattor. Jag är säker på att det kommer förbättra upplevelsen av plattan på många nivåer. Jag har en Nexus One, och har för varje version som släppts märkt mycket tydliga förbättringar, och jag tippar på en ännu större skillnad för Galaxy Tab så här i början.

Har ni frågor en undrar över något så fråga gärna i kommentarerna, så andra kan få ta del av det också.

För er som önska en mer heltäckande recension tycker jag ni skall läsa Samsung Galaxy Tab Full reviewCarryPad.com