Krister Karlsson - Morfin på recept

Bred och nykter knytkonferens

I helgen genomfördes den andra upplagan av knytkonferensen Sobra|tankar. Den gången blev det mer som arrangör jämfört med första upplagan. Vad är då min  upplevelse av helgen?

Jag tillsammans med Johnny Mostacero (@JohnnyMostacero) stod som huvudarrangörer för knytkonferensen, och jag hamnade som videotekniker i en av salarna. Självförvållat, men det blir spännande på ett sätt. Eftersom deltagarna bygger schemat blir innehållet väldigt blandat. Jag satt mer eller midre hela dagen i samma sal som gjorde att passen kom till mig snarare än tvärtom.

Jag hade tänkt att dokumentera massor runtomkring, men glömde och fick inte tiden att räcka till.

Vad var intressant?

Krister Karlsson - Morfin på receptDet blev en väldig blandning med intressanta föredrag om föreningsutveckling, via morfin på recept till färger på vägmärken. Jag höll själv ett pass om att skapa bättre presentationer som jag har ett långt eget blogginlägg om. Jag gillar blandningen. Våra medlemmar är en stor kompetensbas som vi inte utnyttjar. Civilarbetet och andra fritidsintressen som är väldigt att höra och lära sig mer om. Det är något jag vill bevara med Sobra|tankar. Sedan kan jag tänka mig att knytkonferensen som form kan passa bra andra gånger då man fokuserar på rörelsen, eller delar av rörelsens arbete.

Alla passen spelades in, och allt har samlats på en sida; Video, presentationer, blogginlägg och foton. Vår förhoppning är att föreningar kan använda det i sina föreningar som inspiration, diskussionskatalysatorer och ren allmänbildning.

Det som jag personligen tyckte var extra roligt att få några gamla bekanta att komma. De har så bra inspel i diskussionerna, och väldigt viktiga åsikter att lyssna till. Speciellt för de som är djupt engagerade i nykterhetsrörelsen idag. Det vara några personer som inte är medlemmar som vi bjudit in som gäster också, för att få höra deras åsikter och ta del av deras kompetenser. Det utbytet tycker jag är viktigt för att lära oss mer om hur vi uppfattas, och få berätta mer om hur vi som organisation fungerar.

Jag förstår att många inte har tid eller att engagera sig helhjärtat i verksamhet som rörelsen bedriver, men de är viktiga medlemmar för oss. Då är knytkonferensen ett ypperligt tillfälle för alla dessa att visa vad de kan, och att öka kunskapen i oanade områden.

Konferensen är död, leve konferensen

Jag imponeras av kunskapen hos de flesta som kommer och håller föredrag.Oavsett om det är en ung UNF:are eller gammal  IOGT-NTO medlem. Jag skall ta mig tid att titta på flera av de jag missade i efterhand. Något som jag hoppas att medlemmar och föreningar gör. Vi har redan fått rapporter om att videoinspelningar har använts på föreningsmöten för att starta diskussionen.

Jag har lärt mig massor, men hann inte delta så mycket i pauserna. Just pauserna är en viktig del där deltagarna fortsätter diskussionerna från ett pass, eller bygger nya nätverk.

Det är roligt att läsa blogginlägg som berättar hur deltagarna upplevt knytkonferensen, både bra och dåligt. Nästa gång är det säkert fler som har blogg, Twitter och andra sätta att kommunicera ut sin upplevelse av Sobra|tankar. Det kommer bli kul.

Stort utbildningsbehov

Jag överraskas varje gång över intresset och behovet av att få veta mer om sociala medier och internetverktyg. Utbildningsbehovet är enormt och jag önskade att jag hade haft möjlighet att på heltid utbilda alla. Det är viktiga verktyg att använda både internt och externt på många olika sätt. Nu har jag förmånen att ha fått uppdrag att göra små uppträdande här och där för att lära ut mer, och fler tillfällen finns inplanerade. Det är en av de största slutsatserna jag drar av helgen.

Om igen

Vi har redan bestämt oss för att göra ännu en knytkonferens under namnet Sobra|tankar i år. Vi har bokat in helgen den 15-16 september. Jag har hittills skrivit ihop 4,5 A4-sidor om reflektioner och förbättringar inför nästa gång. Bygger det på mina erfarenheter och diskussioner jag haft med deltagare och några som inte hade möjlighet att komma. Nu har vi ingångsdata från två knytkonferenser.

Det sammantaget gör att nästa upplaga kommer bli riktigt bra.

Snart knytkonferens igen

Själv åker jag i mars på knytkonferensen Webcoast, som är för folk med kärlek för webben. Gillar ni internet på något sätt så tycker jag verkligen att ni skall åka till Göteborg och delta på det fantastiska evenemanget.