Skärpta mingel i Almedalen

Ett antal olika organisationer har tillsammans presenterat Almedalsdrinken. Ett komplement som kan serveras på alla mingel under Almedalsveckan, där man annars mest pratar om rosémingel. Almedalsdrinken ger möjlighet att delta på massor av mingel, dricka gott och vara skärpt hela tiden. 

Personligen tycker jag initiativet är lysande. Genom att ge komplement till de alkoholhaltiga varianter som serveras visar bland annat IOGT-NTO att det går att gå på mingel och få dricka gott under de intressanta samtalen.

Jag har själv försökt visa på komplement i samband med  Melodifestivalen och presenterade ett antal recept på bloggen. Frågan är om inte Almedalensdrinken går upp i topp, i alla fall som en sommardrink. Fantastiskt god!

Genom att visa på komplement till vad som är normen för många i olika sammanhang öppnas det upp för fler att delta, utan att det skall kännas som man är tråkig eller att man är utanför. Det kan vara nubben under midsommarafton likväl som rosévinet under minglet i Almedalen. Det tycker jag är en mycket bra väg att gå. En ömsesidig respekt för det som väljer att dricka alkohol och de som väljer nykterheten. Respekten innebär också att lyssna och värde fakta bakom ställningstagandet.

Skaparen heter Örjan Åstrand som gett ut boken Drinkar för gravida. Bara titeln gör mig lite ledsen. Varför måste man vara gravid för att bryta den rådande normen och få lov att dricka alkoholfritt. Trots att Örjan gett ut en bok med den titeln tillhör han en av de som vill få till en ändring. Till Accent säger han:

– En drink är en drink, oavsett om den innehåller alkohol eller ej, säger Örjan bestämt.

Han ogillar att restauranger och krogar kallar drycker utan alkohol för ”alkoholfritt alternativ”.

– Varför det? Den som går in på en krog och beställer en alkoholfri drink har ju det som förstahandsval, säger Örjan.

Åstrand kommer att delta i ett seminarie under Almedalsveckan runt frågeställningarna:

  • Hur kan statusen och kvaliteten på det alkoholfria dryckesutbudet höjas?
  • Hur säkras ett bra utbud på svenska krogar?
  • Vem är ansvarig för utbud och kvalitet?
  • Hur kan vi få ett mer inkluderande uteliv där kunskapen om alkoholfritt är tillräcklig?

Frågor som många svenska (sommar)krögare borde ställa sig.

Receptet på Almedalsdrinken

  • 4 st jordgubbar
  • 1 st klyfta av lime
  • 1 st myntablad
  • 1 cl outspädd flädersaft
  • Sprite
  • Is

Börja med att mosa jordgubbarna och limeklyftan. Tillsätt flädersaftkoncentratet, lite is, fyll sedan upp med Sprite och rör om. Garnera med jordgubbe och myntablad.

Trevlig nykter sommar!