Blir det alltid som man tänkt sig?

Olof Röhlander tycker att du kan visst. (pressbild)
Olof Röhlander tycker att du kan visst. (pressbild)

Olof Röhlander  (@olofrohlander) har blivit årets talare 2011 med sin föreläsningsserie ”Det blir alltid som man tänkt sig”. Den handlar om hur vi med mentala träning kan påverka vår väg framåt. Efter att sett dokumentären ”Talaren” på SVT bestämde jag mig för att skaffa boken som ljudbok att lyssna på den (via iTunes).

Jag känner till Olof sedan ett tag, eftersom jag prenumererat på hans nyhetsbrev Peptalk och lyssnat på den podcast han gör tillsammans med Rickard Olsson. Jag har också sett en del klipp på YouTube, både hela föreläsningar och klipp.

Måste säga att jag tilltalades av att kunna lyssna på boken. För ett tid sedan läste jag Fredrik Weibull, Mikael Wallsbeck och Anders Almgrens ”Träna Tanken” som är ganska lik. Jag vet att jag då saknade just att kunna lyssna på den.

Ljudboken Det blir alltid som man tänktsig”Det blir alltid som man tänkt sig” var kanske en aningen lättare att ta till sig för mig. ”Träna tanken” kändes mer skriven för idrottare, medan den här boken talade mer till mig. Båda böckerna har med avsnitt med uppgifter man skall arbeta med. En ljudbok från iTunes gör det lite svårare att arbeta med frågeställningarna. Då önskar man att ha tillgång till frågorna på papper. Jag antar att pappersvarianten av boken har arbetsmaterial. Nu finns det ett test att göra på Olofs webbsida för den som känner sig bekväm med det.

Röhlander sätter bra verktyg i händerna på den som läser boken. Sedan är det upp till mig att verkligen arbeta, att verkligen träna min mentala styrka. För träning ger färdighet. Det är en tydlig slutsats genom hela boken. Det finns en app med de där korta spåren (för Android eller för iPhone) som man kan lyssna till på väg till arbetet. den där stunden på kvällen eller under promenaden.  Jag kan använda den för att påminna mig om att tänka på mina mål, ta mig in i mitt mentala rum och arbeta med att välja att se händelser till fördel för mig.

För det är just vad boken handlar om. Skapa förutsättningar och lära dig att ta in världen omkring dig, och se det genom ett par perceptiva glasögon som du själv valt filterinställningar på .

Jag tycker Olof Röhlander gör det bra, och jag tror att boken kan vara en ledning att ta tag och börja med den mentala styrketräningen.  För den som vill börja träna kan jag rekommendera boken.

Avslutar med ett citat av Olof:

”Om det blir som man tänkt sig
– vad har du då tänkt dig?”