digikollo på Barnens Ö 2016

Digital inte viktigast på #digikollo

Sista helgen i september var vi ett 50-tal digitala nördar som åkte till Barnens Ö en bit norr om Stockholm och stuvade in oss i en kolonistuga för att träffas och genomföra en knytkonferens. Det blev en knytkonferens i dess renaste form. Alla som kom dit bidrog kopiöst mycket och skapade något mycket speciellt.

Några övertalade mig att berätta om min resa de två senaste åren, och vilken respons jag fick.

Låt mig berätta om helgen

Jag har varit iväg på flera knytkonferenser, eller unconference som det heter på utrikiska, och den här helgen var det dags igen för första gången på ett bra tag. När jag såg att det skulle bli av köpte jag snabbt en biljett och satte upp höga förväntningar, vilka överträffades. Det blev en riktigt härlig hösthelg ute vid Barnens ö.

digikollo på Barnens Ö 2016

Digitalt var inte det viktigaste för #digikollo

Det som slog mig mest i helgen var att det digitala inte alls var det viktigaste. Visst är det den gemensamma faktorn som samlar oss, och det är ett viktig verktyg för att driva förändring.

Många av sessionerna under helgen var i form av diskussioner och workshops på olika sätt. Det var ett oerhört stort sug att fundera kring framtiden, vad digital teknik innebär, vad vi kommer ha för yrkesroller och hur vi skall förhålla oss. Andra pass var mer i formen av att få bolla tankar innan diskussion tas i andra forum med personer som kanske inte funderat lika mycket.

Från anställd till hållbarhetsentreprenör

Jag var faktiskt en av de som startade hela #digikollo med en session som jag kallade ”Hur Webcoast fick mig att bli hållbarhetsentreprenör”. I det passet berättade jag om hur Mikael Triebs session på Webocoast 2014 gjorde att jag bestämde mig för att säga upp mig från min fasta anställning för att bli oanställd och bestämma över min egen tid.

Jag berättade att det handlade mycket om att jag ställde mig frågan om varför jag jobbar med det jag gör.  Jag berättade om Simon Sineks modell med den gyllene cirkeln, och hänvisade till den här intervjun med honom som jag såg på tåget på väg upp till knytkonferensen.

Mer självhushåll är en av våra riktningar

Det som intresserade många var biten om hur vi tittat på hur vi kan bli självförsörjande på vissa delar, och hur vi tänkt om det. Jag berättade om hur vi inspirerades av Maria Österåkers bok Lev mer på mindre. Det hela handlar också om hur vi försöker leva mer hållbart, genom ökad självhushållning, genom att bli energiproducent och genom att försöka minska vårt fossilberoende.

Metoder för att uppnå förändring

Målbildstavlor på köksväggenJag berättade också om hur Olof Röhlander gett oss verktyg för att skapa familjeboken som vi arbetat med för att få till stånd förändringsprocessen som vår familj är inne i.

I vårt kök finns det nio fotografier på väggen, där varje familjemedlem har valt två bilder och där en är vald tillsammans. Varje dag ser vi dessa bilder som beskriver ett av de målen som finns nedskriven i vår familjebok. En så kallad visionboard, som hjälper oss att hålla fokus på vad vi vill uppnå.

Med sol i sinne startade vi Solskensfarmarna

Solskensfarmarna är också ett resultat av vårt förändringsarbete där vi tillsammans med grannarna Jerry & Margareta startat ett kooperativ för att bedriva en köttproduktion som är viktig för vår landsbygd och som skall vara hållbar och miljöanpassad, Vi tror på att det går att starta företag som har andra affärsmodellerna än de traditionella som vi ser idag.

Härlig respons på mitt föredrag

Christian pratar på digikollo- Foto:Sara Öhman
Foto: Sara Öhman

Jag fick härlig respons på mitt föredrag, vilket var väldigt kul. Under de senaste månaderna har jag förstått att det är ett väldigt intresse kring hur vi tänker i vår familj och hur vi arbetar med att i steg för steg påbörjat en förändring. Det har gjort att jag mer och mer sett oss som hållbarhetsentreprenörer här i Sundhult, och i och med påtryckningarna att hålla passet på #digikollo vågade jag också säga att jag är det, Hållbarhetsentreprenör.

Nu börjar jag fundera på om det finns ett intresse av att jag kommer ut och berättar om det här, och kanske leder workshops i att skapa förändring i familjer för att ta steg i en mer hållbar riktning. Nu skall jag paketera något och se om det går. Önskar att jag var kvar på #digikollo och kunde bolla den idéen med alla smartskallar som var där.

Vilka sessioner gick jag på?

Futuricatriolgin bas för diskussion

digikollo-griddenJag blev väldigt glad över de ämnen som dök upp på schemat/gridden. Det låg mycket i linje med vad jag hoppats på. Jag fick vara med att diskutera utifrån Alexander Bards Futuricatriologin och Synteism. Här märktes det verkligen att det var tänkande personer som kommit hit. Det blev intressanta diskussioner med bra utbyte av tankar som Niklas Angmyr (@Niklas_Angmyr) höll i.

Vad är basen i produktutveckling?

Därefter diskuterade vi produktutveckling, och landade om och om igen i hur viktigt det var att definiera slutvärdet för en användare, och att det måste få styra affären.

Digital hållbarhet och att godkänna avtal

Den sessionen gick över i att under Pär Lannerös  (@plannero) och Åsa Holmbergs (@webbredaktoren) ledning diskutera digital hållbarhet och tankar kring de avtal du skriver under utan att läsa. Det finns projekt som försöker standardisera avtalen så att det bli lättare att veta vad det är du skriver under på när du använder en digital tjänst. Du bara måste läsa om det på Pärs sida.

Jag har varit i framtiden

Ola Berg (@olaberg) ledde en workshop där vi spanade in i framtiden och i ett slags rollspel föreställde oss hur det skulle kunna se ut en bit in i framtiden. Vi tog avstamp i Kevin Kellys 12 trender för framtiden. Mycket spännande övning, och det var spännande att höra olika visioner. En del dystopiska, andra i en fortsättning av industrisamhället och några med försök att se nya värden.

Att vara frilans jämfört med anställd

Bland deltagarna var det ganska många som arbetar som frilansare, bland annat Sara Öhman (@saraohman) och Mats Lindberg (@matslindborg) som såg till att kunskap delades om hur det är att arbeta som frilans, hur uppdrag definieras och hur man tar betalt (per timme, paketpris etc).  Jag konstaterar att det skiljer lite beroende på vilken bransch och vilken typ av uppdrag det handlar om.

Cirkulär och delad ekonomi

Vi hade lyxen att ha Åsa Minoz (@asaminoz) med på kollot, och hon är en hejare på cirkulär och delningsekonomi. Hon berättade mer om det i ett pass, och där är det också tydligt med värdet. Vi köper ofta en borrmaskin för att göra ett hål, när det egentligen är hålet vi skall köpa. Resultatet är att många har en egen borrmaskin som bara används 15 minuter på hela dess livstid. Kanske bättre att hitta metoder och plattformar där vi kan köpa ett hål, exempelvis genom att dela en borrmaskin med andra.

Underbar vegetarisk mat hela helgen

All mat vi fick i helgen var vegetarisk. Vilken mat det var! Den var inte bara fantastiskt vacker att se, utan den smakade helt utsökt också. Om du skall ha en fest i stockholmstrakten och vill har riktigt bra mat borde du leta upp gänget som stod i köket den här helgen.

En riktigt digital knytkonferens har nördig allsång

Som brukligt är på de senaste riktigt nördiga knytkonferenserna blev det allsång. Kända visor som fått ny text av en grupp glada människor. Extra roligt tycker jag det var att min session fick en hel vers i #digikollo, som är en version av Snowstorms Sommarnatt.

 

Google Glass och Apple Watch är tjugofemton års modell
Istället ska vi koppla ner och vara analog rebell
Odlingslott och självhushåll det är tidens melodi
Med skogsbruk och med egna kor kan man äntligen bli fri
#digikoll
För att veta vad som gäller, aha
#digikoll
är en jordnära feeling
#digikoll
våra egon sväller
#digikoll
utan nån maskin

Lång väntan till nästa gång

Nu får jag vänta ett helt år till nästa gång. Jag känner redan ett behov av att få samlas med andra som verkligen tänkt till och vill ha samtal och dela sin kunskap. Det är en härlig känsla när vi gör något sådant här tillsammans. Alla hugger i och bidrar med vad det än må vara. Städa, diska, fixa möblering, dela kunskap, låna ut sängkläder etc. Det bara händer och det blir riktigt bra.

Alla lyssnar till alla, vrider och vänder på begrepp och hittar lösningar. Visst blir en hel del teoretiskt, men nätverken vi bygger där och då har vi med oss hem och kan använda för implementering i verkligheten.

Sara (@saraohman) gjorde en film som gör att jag kan behålla lite av känslan från #digikollo.

Jag kommer högst sannolikt att åka på #digikollo nästa år också om jag har möjlighet.

Vilket datum skall jag pricka in i kalendern? När kan jag köpa biljetten?