Kampanjen som är IOGT-NTO:s barn i revolt

I dagarna lanserade IOGT-NTO sin stora kampanj som skall pågå under det närmaste året för att göra organisationen mer känd. Som nykterist och medlem vill jag självklart sprida rörelsens vision:

Vår vision är ett samhälle, en värld, där alkohol och andra droger inte hindrar människor att leva ett fritt och rikt liv.

Nu har jag lite svårt att stå bakom kampanjen som den startar, och känner mig som en förälder till ett barn som gjort något dumt.

Låt mig förklara.

Den här kampanjen är något som vi inom rörelsen sett fram emot riktigt mycket. Något som på ett nytt och annorlunda sätt skulle tala till en ny målgrupp för att öka förståelsen för vad IOGT-NTO står för. Det har varit väldigt hemligt, och som medlem har jag inte fått veta mer än att den skall lanseras till folknykterhetensdag, och att det skulle utgöras av seriestrippar.

När det då är någon dag kvar lanseras två Twitter-konton för kampanjen, @okenrattan och @vinballe13. Två konton som dyker upp som nya följare till mig. Jag berättar för Hanna att jag blev följd av två spam-konton. Eftersom hon råkat läsa om kampanjen på medlemstidningen Accents webbsida kunde hon informera mig om att kontona ingick i kampanjen.

När jag går in och läser samma artikel får jag en dålig känsla i magen. Det här känns inte som mitt IOGT-NTO. Det här är inget jag vill att mina kollegor på jobbet skall se. Det här är inget som jag kan se mina kollegor tycka är speciellt roligt och få en bättre bild av oss.

Snarare tvärtom.

Så här ser två av seriestripparna ut

SMS seriestrippen

soffseriestrippen

Det här är alltså de två karaktärerna Ökenråttan och Vinballen som det är tänkt att vi skall få följa som serie i Aftonbladet under ett års tid, och se hur de växer upp på något sätt. Jag vet inte riktigt hur det kommer utvecklas, för kampanjen är lite hemlig som ni vet.

Jag får en klump i magen

Jag blir väldigt ledsen och får en klump i magen när jag ser detta.

Jag har svårt att se humorn i det här. På samma sätt som jag tycker att stå-uppare som undviker sexskämt är riktigt duktiga, hoppas jag att vi uppfattas bra som organisation om undviker att dra billiga skämt. Sexskämt kan vara roligt, men de är ofta billiga och är sällan gjorda med samma finess som andra skämt på något sätt kräver.

Det är nu jag berättar i ett internt forum att jag inte får någon positiv känsla av det här. Jag tycker det är pekpinnar och att se nedvärderande på folk som väljer alkohol i sina liv. Det är så långt ifrån det bra arbetet att visa på alternativ som vi under de senaste åren gjort inom nykterhetsrörelsen med Almedalsdrinken, Klub Sobeer, samarbete med vinimportör och nu senast vinbilen. Det är på det sättet jag själv försökt lyfta fram de alkoholfria alternativen, där jag sedan kan redogöra för min övertygelse med fakta i nästa steg.

Humor är knepigt

Att använda humor är knepigt. Jag tycker att vi i seriestripparna misslyckas, och kan känna att det är synd att vi som medlemmar inte fick mer insyn innan de släpptes så vi kunde framföra våra åsikter. Vi hade tillsammans kunnat skruva, justera och byta ut delar. förändrat, sett ur fler synvinklar och arbetat med finessen.

Samtidigt har IOGT-NTO släppt en reklamfilm för nästan 20 år sedan som är ganska lik, vilken jag personligen uppfattar som rolig. Varför ser jag den som rolig, medan den nya kampanjen ger mig magknip?

Föräldern får ta ansvar för barnet

Nu känner jag mig som den förälder vars barn gjort något dumt som man inte bör, eller rent av inte får göra. Det där barnet som gör revolt. I det interna forumet försöker jag förstå och diskutera med andra om ”hur tänkte vi nu?”. Jag känner ett ansvar för mitt IOGT-NTO och kan inte dela vidare en sådan här kampanj med gott samvete. Så är det i en demokratiskt organisation, man kan inte dela precis alla de signaler som den sänder ut. Men när det blir så här fel måste jag säga ifrån ordentligt, precis som man försöker prata ett barn som gjort något riktigt fel till rätta. Jag hoppas på att slippa bryta med barnet som vissa föräldrar gör med de som nått myndighetsåldern.

Visst, barn skall göra revolt och slå sig fria, men det hindrar inte föräldrarna att försöka uppfostra barnen till goda medborgare ändå.

Vi är ganska bra egentligen

Med det sagt vill jag påstå att vi i IOGT-NTO är några riktigt schyssta typer egentligen. Vill du veta vad vi verkligen står för kan du läsa grundsatser och program. Vi arbetar för ett nyktrare samhälle, men vi har så många andra delar med internationellt arbete, allas lika rätt oavsett religion, etnisk tillhörighet, sexuell läggning etc.

Snälla, döm inte min organisation utifrån denna kampanjs första dag. Hjälp oss att ge fler människor ett rikare liv, kanske du till och med gör det som medlem?

//Christian, stolt IOGT-NTO medlem