En ny demokrati och en ny journalistik

Jag blir lite rädd över Katrineholmskurirens agerande i granskningen av kommunchefen i Katrineholm, Mattias Jansson. K-kuriren hade bestämt sig för att granska Mattias engagemang i sociala medier, men tydligt från början valt en vinkel för att sälja lösnummer.

Vad vill K-kuriren

Det som gör mig rädd är om jag kan ha förtroende för min lokaltidning Halland Nyheter när de granskar mina lokala politiker eller kommunala tjänstemän. Jag välkomnar verkligen granskningarna av våra folkvalda.

I fallet med K-kuriren skickades en rad frågor via e-post till Jansson. Han i sin tur valde att publicera frågorna på sin blogg. Något man kanske skulle kunna ifrågasätta. Å andra sidan är e-post offentlig handling så vem som helst kan begära ut det. På  K-kuriren blev de vansinniga och började tala om Mattias härskartekniker, vilket det skulle vara om målet var att ta fokus från granskningen av honom.

Nu hör det till saken att Mattias är öppen på sin blogg, Twitter-konto och  Facebook-sida och gärna diskuterar öppet med sina kommuninvånare. Varje invånare kan själv delta och granska Mattias arbete.  Jag får känslan av att K-kuriren känner sig trängda och känner att de tappat kontrollen som den enda betydande informationskanalen till kommuninvånarna.

I mitt fall blir jag lite rädd om den enda kanalen försöker vinkla och filtrera och inte vara objektiva. K-kuriren har gjort så att mitt förtroende för min lokaltidning Hallands Nyheter försämrats. Catarina Nitz menar i K-kuriren att

En kommunchef som vill ha goda relationer med det ledande mediet i sin kommun hade artigt besvarat frågorna.

Visst det är bra att ha goda relationer, men är relationerna sådan att man kommer överens om vilka nyheter som skall presenteras? Nu tror jag inte relationerna är sådan, men vem granskar den typen av relationer?

K-kuriren borde tänka om och också använda sig av social medier i sina granskningar. Man kunde valt att själva publicera frågorna öppet. Med en så öppen kommunchef så förväntar sig alla svar på frågorna. Men nu råkade visst Mattias förstöra de största lösnummersäljande rubrikerna för tidningen, så de blev sura. Tur för K-kuriren att bloggvalpar som vi (?) tagit upp frågan så att de har något att skriva om.  För till saken hör att man skrev ett uppföljningsbrev till Mattias, som begärts ut av Joakim Jardenberg och publicerats på hans blogg. Är det härskarteknik av Katrineholmskuriren som vill ha monopol på att granska kommunen?

En ny typ av demokrati

Jag anser att användningen av sociala medier i offentliga förvaltningar borde vara en självklarhet. Exempelvis skall Mattias inte sitta och skriva artiklar till K-kuriren för att förmedla information. Jag följer flera politiker, och för att ta ett exempel kan vi titta på IT-ministern Anna-Karin Hatt som tagit till sig den nya tekniken. Som nyvald fanns hon inte i sociala medier. Idag kan jag följa hennes arbete på både Facebook och Twitter. Jag har fått direkt insyn i en ministers arbete, och möjlighet att direkt ställa en fråga och förvänta mig svar. Det finns en rad politiker som börjat se både möjligheten och nyttan med att kunna prata direkt med oss.  Jag tror detta bara är början av ett nytt sätt att kommunicera mellan väljare och folkvalda. En direkt demokrati, där jag ges möjlighet att följa den jag röstat på, ifrågasätta beslut, få bakgrunder till beslut och höra flera sidor av debatten ofiltrerat.

Tyvärr har inte Falkenbergs kommun anammat sociala medier i samma utsträckning som Katrineholms kommun. För det är långt fler än Mattias som representerar  kommunen i de sociala medierna. Jag hoppa på att följa min kommunchef… öh… Ja just det han heter nog Rolf Landholm. Jag skulle också vilja ha Marie-Lousie Wernersson och Claës Ljung där, för att berätta var de arbetar med, och höra deras syn på saker. Det skulle ge en möjlighet att få veta lite vilka möten och förhandlingar de är på. Lära mig att förstå deras vardag. Jag vill också höra vad oppositionsrådet Gerry Norberg har att säga. Ofiltrerat. Jag vill kunna framföra en åsikt, och få svar. Gärna i sociala medier där andra kan se min fråga och vilket svar jag får. Då kan mina vänner också delta i debatten, förse mig med argument för och emot. Det skulle bli en bred förankrad demokrati!

Katrineholm är ett föredöme

Faktum är att Katrineholms arbete i sociala medier är ett föredöme, inte bara för kommunal verksamhet. Faktum är att jag bara ett par dagar före den här historien tog Mattias och Katrineholms kommun som exempel på hur bra sociala medier kan användas. I detta fallet var det för en ideell organisation, och tog upp Thomas Seligs enkla mall huruvida saker skall publiceras i sociala medier eller inte. Arbetet med sociala medier sätter Katrineholm på kartan som en föregångskommun med framtidsvisioner. Något som vi i den ideella organisationen också kommer visa att vi har. Det med hjälp av direkt kommunikation via sociala medier.