Joar programmerar Arduino

Hur kan du leka programmering med barnen?

Joar programmerar ArduinoJag läste ett tips av Emil Österlund vilket gjorde att jag direkt störtade in på m.nu och beställde ett utvecklingspaket för att kunna leka programmering med barnen här hemma. Det slog väl ut direkt, och det var väldigt lätt att komma igång. Kan verkligen rekommendera det (även för vuxna som vill lära sig mer om programmering.

Det finns en del olika idéer om hur man kan lära barn lite av programmeringens logik. Ett av dessa är Scratch, där man mer visuellt kan bygga programblock genom att dra och släppa med musen. Där arbetas det med dator och tangent bord. Det Emil tipsade om var att använda Scratch for Arduino, förkortat s4a, där det ges möjlighet att göra program till ett litet kretskort med tillkopplad elektronik. Det går lätt att koppla lite knappar och lysdioder som sedan kan styras av det program man bygger med blocken i Scratch. Känsla av att tända en lysdiod med hjälp av en fysisk knapp är speciell och svårslagen. Jag tror också det ger ett självförtroende att styra den där mystiska elektroniken på ett relativt enkelt sätt. Förhoppningsvis gör det barnen nyfikna på att lära mer, och göra mer avancerade saker.

Det finns flera Arduino paket att välja på

Nora programmerar ArduinoDet utvecklingspaket jag valde att köpa innehåller en rad olika komponenter och tillbehör som gör det lätt att komma igång med Arduino. Alltså egentligen inte tänkt för just s4a, utan för att lära sig Arduino rent generellt. Ni hittar olika paket både hos m.nu och Kjell & Co exempelvis.

Det paketet jag köpte gör det lätt att koppla elektroniken med mallar att lägga på kopplingsplattan. I paketet finns lysdioder, sensorer, knappar, motor etc.

Lätt att komma igång

Det är väldigt lätt att komma igång med programmeringen.

Testa själv utan Arduino

För den som vill testa Scratch utan Arduino eller behöv installera någon programvara kan göra det. Bara gå till deras online-verktyg och följ instruktionerna till höger, så har du snart gjort dig ett litet program. Och du, det gör inget om du är vuxen och vill testa för att lära dig lite programmeringslogik. 🙂

Läs mer om hur du kan använda Scratch som förälder eller pedagog. Här kör vi Scratch för barnen som är 7 och 5 år, så stirra er inte blinda på åldersrekommendationen i texten om Scratch.

Tack Emil för det utmärkta tipset!